MBDA contrazice MApN cu privire la anularea licitației pentru bateriile de coastă. Francezii explică de ce doar Exocet a rămas în competiție

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de baterii de coastă, sursă foto: MBDA
EXCLUSIV
Sistem de baterii de coastă, sursă foto: MBDA

Didier Philippe, vicepreşedintele MBDA, explică pentru cititorii DefenseRomania decizia MApN de a anula licitația pentru bateriile de coastă și acordarea contractului în procedură G2G (guvern la guvern) părții americane care oferă sistemele NSM (Naval Strike Missile).

Într-un interviului acordat, reprezentantul MBDA contrazice Ministerul Apărării în ceea ce privește capabilitățile Exocet - propunerea MBDA - dar și motivul anulării licitației.

 

De ce s-a anulat licitația?

 

În competiție s-au înscris inițial patru companii: Saab/Diehl cu RBS 15 Mk III, MBDA cu Exocet Mk III, Raytheon cu NSM si Boeing cu Harpoon Block II. 

Varianta oficială e că nu s-a ajuns la un consens în timpul negocierilor, dar MBDA menționează că solicitările MApN, de ordin tehnic, erau pur și simplu imposibil de îndeplinit. Iar dacă acestea rămân în continuare, nici NSM nu va putea să le ofere. 

„Totuși, trebuie să menționez că unele specificații tehnice sunt imposibil de îndeplinit de oricare dintre produsele acceptate să participe la procedură. Poate doar rachetele rusești ar putea îndeplini aceste criterii, dar în niciun caz Harpoon, RBS, NSM sau Exocet. În acest caz, ce este de făcut? Este necesară modificarea, ajustarea criteriilor tehnice, criterii pe care niciun produs nu le poate îndeplini. Nu poți spune: niciun produs nu îndeplinește cerințele, astfel că vom alege un competitor, chiar dacă nici acel produs nu reușește să îndeplinească cerința”, ne-a precizat Didier Phillipe, vicepreședinte al grupului MBDA.

„Nu am avut posibilitatea de a ajusta specificațiile tehnice pe care, efectiv, niciun produs de pe piață nu le putea îndeplini. Aceste condiții nu vor fi îndeplinite nici de NSM dacă va fi procurat, doar dacă specificațiile tehnice vor fi modificate special pentru acest produs”, precizează Didier.

 

De ce a rămas doar MBDA cu Exocet în competiție?

 

Potrivit părții franceze, motivul este clar: Doar MBDA a fost de acord să accepte condițiile de offset, care se ridicau la 80% și implicarea industriei de apărare din România.

Mai mult, potrivit MBDA, prin alocarea contractului G2G, procedură care nu impune offset, va exista o creștere a bugetului cu 45% iar plata se va face 100% în avans, „fără condiții de offset sau alte condiții contractuale”.

Amintim că valoarea estimată pentru programul de înzestrare cu baterii de coastă - „Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA).

 

Contractele G2G, doar în SUA

 

Europenii acuză și „distorsionarea flagrantă a competiției”, amintind că într-o proporție covârșitoare, care aproape că atinge procentul de 100%, contractele G2G au fost acordate americanilor. MBDA admite că se acceptă excepții, dar în momentul în care excepția devine o regulă iar balanța nu este echilibrată, se încalcă reglementările Uniunii Europene.

„Revenind la distorsionarea flagrantă a competiției, această decizie (n.r. - anularea licitației și acordarea contractului prin procedură G2G părții americane) reprezintă o încălcare a regulilor UE de competiție pe care România si-a luat angajamentul să le respecte, odată ce a intrat in UE. Aceeași Uniune Europeană care, datorită implicării președintelui francez Macron, oferă 79 de miliarde de euro României pentru a se redresa după pierderile cauzate de pandemia COVID 19. Excepțiile nu pot deveni o regulă. După Patriot, F-16, HIMARS și chiar Piranha V ... Ce e prea mult, e prea mult”, subliniază Didier Philippe, pentru DefenseRomania.

 

MBDA: Exocet și-a demonstrat capacitatea de luptă

 

Un alt punct controversat este poziția oficială a MApN, care a transmis că „singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”. În condițiile în care Exocet nu doar că este operațional, folosit de state NATO, dar a fost și testat în luptă.

„Condițiile de la Marea Neagră impun operabilitate pentru orice condiții meteo, iar Exocet a demonstrat această capacitate de luptă, fiind de asemenea combat proven. În timp ce NSM nu a demonstrat nimic. Este NSM operational în SUA? Nu este! Doar simplul test din 2018 în timpul unui exercițiu multinațional și doar simplul fapt că a fost ales pentru anumite aplicații alături de Harpoon al Boeing si LRASM al Lockheed Martin nu înseamnă că este oficial în dotarea US Navy sau că este operațional. Este greșit să afirmi că singura baterie de coastă mobilă este NSM”, mai precizează MBDA.

„Câte nave puteți vedeți în Marea Neagră, integrate cu Exocet și câte vedeți cu NSM? Zero cu NSM. Sau chiar în Marea Mediteraneană, unde Grecia, Cipru și Franța operează Exocet. România, prin Forțele Navale, operează misiuni acolo. Atât Grecia, cât și Cipru operează Exocet în apărarea de coastă. Mai mult, Exocet a fost câștigător cu Naval Group în licitatia pentru corvete și modernizarea fregatelor, în timp ce NSM nu a fost o opțiune pentru niciunul dintre competitori”, a mai afirmat Didier Philippe.

Acesta a reamintit că, în licitația privind corvetele, inițial Damen a propus Exocet, dar s-a răzgândit și a venit ulterior cu Harpoon. Totodată, și Fincantieri, precum și Naval Group, câștigătorul licitației, au propus Exocet, în timp ce NSM nu a fost o opțiune pentru nicio companie.

„Susținem competiția, iar programul corvetelor a arătat că produsele din Franța – Naval Group cu Exocet si VL Mica sunt competitive în ceea ce privește prețul, performanța și sunt dispuse să implice industria locală”, a mai precizat reprezentantul MBDA. 

Este greșit să susții că doar prin NSM ai avea acces la training pentru personal, acces la baza de date si parametrii de ținte în luptă, interoperabilitate NATO și acces la echipament criptografic”, a conchis MBDA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel