Obiectivul e ca prin această achiziție România să înlocuiască mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84 Jderul, model 1984, modernizat în 1995. Înlocuirea Jderilor se va face cu tehnologie de ultima oră.
Costul estimat al viitoarelor vehicule de luptă este de aproape 3 miliarde de euro pentru 298 de blindate şenilate. Potrivit unui reportaj realizat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru Televiziunea Română, programul are două etape.
Astfel, anul acesta Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere 246 de maşini de luptă, simulatoare, suport logistic pentru care va plăti peste 2,5 miliarde de euro. Încă 50 de blindate vor fi cumpărate ulterior. Prima etapă ar fi trebuit să înceapă în urmă cu 2 ani.
„Pe lângă tancurile pe care le cumpărăm, mașinile de luptă ale infanteriei vor reprezenta nucleul acestei forțe de manevră. Ele sunt elementele brigăzilor de infanterie mecanizată”, subliniază analistul militar Sandu Valentin Mateiu, potrivit sursei citate.
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române
Totodată, Tudor Curtifan, redactorul șef al DefenseRomania, în cadrul reportajului realizat de Adelin Petrișor, a subliniat că „în acest moment se discută componenta de offset și implicarea industriei de apărare din România în acest program.
„Instituțiile care au în coordonare implicarea industriei se află la masă pentru a stabili această componentă. Ulterior offsetul va trebui aprobat într-o ședință a Consiliul Suprem de Apărare a Țării și cel mai probabil în a doua parte a anului acesta ne așteptăm ca licitația să debuteze”, a conchis Curtifan.
Acesta a adăugat că deși mulți titani din industria de apărare globală și-au manifestat interes pentru programul achiziției de către România a mașinilor de luptă ale infanteriei, precum și cooperarea în ceea ce privește producția acestora cu industria din România, va fi important de văzut cum va arăta caietul de sarcini și ce cerințe și caracteristici vor fi solicitate de structura de forță care va fi beneficiarul înzestrării, prin MApN. Abia atunci vom știi cu exactitate cine va putea intra în competiție.
Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI. Dar și alte companii și-au manifestat deja interesul pentru programul ce va înlocui MLI-84 Jderul
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române
Până în acest moment s-au arătat interesate de proiect patru mari companii. E vorba de GDELS care propune ASCOD, Rheinmetall care propune Lynx, BAE Systems cu CV-90 și coreenii de la Hanwha Aerospace cu Redback. Toate aceste companii produc blindate de ultimă generație și toate au diferite contracte cu Armata României în alte programe.
Interes există și din partea altor companii, precum polonezii de la Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) cu mașina de luptă Borsuk. Nu în ultimul rând turcii de la Otokar și-au manifestat și ei interesul cu produsul Tulpar.
Reprezentanții Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) au confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania, anul trecut, în cadrul expoziției de armament MSPO 2024 care are loc la Kielce, în Polonia și la care publicația noastră a participat, că sunt interesați de programul MLI al României.
Toate celelalte companii care și-au manifestat interesul pentru program, au sau au avut diferite contracte cu Armata română.
BAE e compania care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, fiind printre companiile implicate în modernizarea navelor, General Dynamics produce în România în transportoare de ultimă generație Piranga 5, Rheinmetall va produce la noi pulberi, muniție și a achiziționat recent Automecanica Mediaș în timp ce timp ce coreenii de la Hanwha au câștigat anul trecut un contract pentru a furniza României 54 de obuziere K9 Thunder, în versiunea „românească” K9 Tunetul, obuziere care vor fi produse în România. Mai mult, între K9 și propunerea lor pentru programul MLI, mașina de luptă Redback, există comunalități, precum șasiu, transmisie sau motor.
Cert e că odată achiziționate cele aproape 300 de MLI-uri, Armata română va deține între 10 și 15 batalioane de infanterie mecanizată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News