HIMARS ar trebui să se alăture listei echipamentelor militare care au schimbat soarta războiului, crede generalul american Robert H. Scales (ret.).
„Revoluția în ceea ce privește precizia a schimbat totul”, spune gen. Scales pentru Wall Street Journal. „Este genul de schimbare militară care redefinește războiul și va schimba acum avantajul pe câmpul de luptă, făcând trecerea de la conceptul armatelor masive către unități mici de infanterie”, mai arată acesta.
În arsenalul Kievului, HIMARS reprezintă o combinație unică de rază de acțiune substanțială, precizie și mobilitate ridicate, caracteristici care le permit acestor sisteme să facă munca a zeci de lansatoare care trag mii de obuze.
Datorită dimensiunilor lor (sunt mai mici decât lansatoarele standard) și a preciziei ridicate, sistemele HIMARS pun sub semnul întrebării modul în care războaiele „trebuie să fie purtate”, subliniază generalul american.
Până acum, SUA au furnizat Ucrainei 16 HIMARS, iar Washingtonul s-a angajat recent să livreze încă 22.
”Antrenat” să atace bazele militare rusești, depozitele de muniții și infrastructura aflată mult în spatele liniei frontului, HIMARS a ajutat trupele ucrainene să oprească avansurile Rusiei în această vară.
Ucrainenii au lovit sute de ținte rusești, inclusiv centre de comandă, depozite de muniții și poduri, cu ajutorul rachetelor sistemelor HIMARS, care au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.
Comandanții ucraineni estimează că HIMARS este responsabil pentru 70% din avansul militar pe frontul Herson.
Petrec săptămâni întregi pe teren fără să se întoarcă la bază
HIMARS-urile ucrainene au o autonomie extrem de mare.
„HIMARS este unul dintre, dacă nu cel mai eficient tip de arme de pe câmpul de luptă”, a spus lt. Valentin Koval , în vârstă de 22 de ani, pentru WSJ.
Sistemul HIMARS este operat de doar trei militari - șoferul, vizorul și comandantul. Comandantul introduce mai întâi datele de coordonate în tabletă pentru a determina locația cea mai sigură pentru a trage.
Unitatea Lt. Koval, care a primit primul HIMARS, în iunie, și-a petrecut ultimele trei luni dormind în corturi lângă lansatoare de rachete sau în interiorul vehiculelor de sprijin din apropiere.
Detaliile misiunii ajung sub formă de coordonate geografice, cu o descriere a țintei și instrucțiuni despre utilizarea proiectilelor explozive pentru vehicule blindate sau încărcături de fragmentare pentru personalul vizat. Sfaturile de țintire provin dintr-o varietate de surse, inclusiv informațiile americane și partizanii ucraineni din teritoriile ocupate.
„Cea mai dorită țintă a rușilor”
În câteva minute, HIMARS iese din acoperire și se deplasează spre locul de lansare selectat. La 30 de secunde după sosire, echipajul poate lansa 6 rachete în succesiune rapidă. Înainte ca rachetele să-și atingă țintele, HIMARS părăsește locația.
HIMARS poate face aceeași treabă cu un singur focos exploziv de aproximativ 90 de kilograme, iar fiecare sistem de rachete poartă o capsulă cu 6 rachete. Schimbarea unei capsule uzate și plasarea uneia pline, folosind macaraua integrată în vehicul, durează aproximativ cinci minute.
Forțele ruse din Ucraina aruncă zeci de grenade la hectar pentru a atinge o țintă, spun analiștii.
„Nu doar acuratețea lui HIMARS este revoluționară”, a spus generalul Scales, „este și capacitatea de reducere a tonajului”.
"Suntem cea mai suculentă țintă din regiune. Trebuie să fim în permanență în mișcare pentru a supraviețui", spune locotenentul Koval, care face referire la faptul că Rusia vânează cu prioritate unitățile HIMARS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News