Astfel de platforme sunt extrem de active în Germania și Franța. Cele mai agresive și radicale dintre ele laudă Rusia și pe Vladimir Putin, justificând agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cerând încetarea sprijinului pentru Ucraina și răspândind falsele naraţiuni ale Kremlinului.
De asemenea, acestea critică Occidentul și încurajează stările de protest în Europa, răspândind teorii ale conspirației și susținând opiniile antioccidentale și eurosceptice.
Aproape toate aceste publicații pro-ruse au un set standard de teme - o prezentare generală pozitivă a Rusiei, justificarea invaziei sale la scară largă și a războiului împotriva Ucrainei prin propaganda și narative false - despre "naziștii din Ucraina", "bombardarea Donbasului" și "legitima apărare" împotriva "expansiunii spre est a NATO", se arată într-un studiu OSINT realizat de comunitatea de analişti InformNapalm în cooperare cu Insight News pentru a identifica o rețea de dezinformare rusă întinsă în toată Europa.
Cei mai mulți dintre ei susțin că victoria Rusiei este inevitabilă și că Ucraina va fi învinsă. Pentru a crește șansele de succes ale Moscovei în războiul de agresiune, susținătorii lui Putin critică furnizarea de arme pe care statele occidentale o fac către Ucraina.
Pe de altă parte, astfel de site-uri critică în mod regulat Occidentul, SUA, UE și guvernele acestora și acoperă în mod pozitiv și chiar încurajează stările de protest din Europa.
Astfel de ''surse media'' acuză Occidentul și NATO pentru toate problemele și adesea promovează teorii ale conspirației și răspândesc opiniile unor "pseudo-experți" cu privire la declinul și căderea iminentă a Statelor Unite, a Uniunii Europene și a lumii occidentale. Este de așteptat ca astfel de autori să comenteze în mod favorabil despre fostul președinte american Donald Trump, care încearcă să revină la putere și face declarații controversate, favorabile Kremlinului.
Noi metode ale campaniei ruse de dezinformare: Clonarea unor site-uri care aparţin unor publicaţii deja cunoscute
Rușii creează site-uri de știri duplicat și postări pe Facebook cu reclame care imită companii reale, iar apoi le șterg, de obicei în decurs de o zi. În ciuda existenței lor scurte, autorii operațiunii reușesc să răspândească în mod eficient narațiuni antiucrainene în acest mod. Cercetătorii de la Digital Forensic Research Lab au identificat peste 500 de astfel de postări pe Facebook.
Aceasta este o nouă iterație a operațiunii "lookalike". Versiunea sa anterioară a fost descoperită de Meta, deținută de Facebook, și de DisinfoLab al UE în septembrie 2022. Ulterior, agenția guvernamentală franceză VIGINUM, angajată în lupta împotriva dezinformării, a reușit să demonstreze faptul ca in spatele acestei campanii se afla Rusia.
"La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, această operațiune bine documentată continuă să vizeze publicul din întreaga Europă. Deși platformele și-au sporit capacitatea de răspuns la acest tip campaniei, operațiunea continuă să fie larg răspândită", se arată în articol, pe baza cercetării.
Din cele 568 de astfel de postări pe Facebook identificate de cercetători, 443 au fost scrise în franceză, 75 în germană, 38 în ucraineană și 12 în engleză. Cercetătorii au observat că autorii acestei operațiuni au creat zeci de pagini cu aceleași nume, legate între ele, ceea ce le-a permis să fie rapid eliminate și înlocuite cu altele noi.
Postările și paginile false la care se făceau trimiteri conțineau imagini satirice sau meme-uri care ironizau Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite și, uneori, Israelul. Narațiunile pe care cercetătorii le-au văzut promovau "inutilitatea" confruntării Ucrainei cu Rusia, susțineau că sprijinul aliaților era instabil, creând un sentiment general de disperare pentru ucraineni și o lipsă de sens în susținerea Ucrainei în rândul celorlalte state aliate.
Europa, o rampă de lansare pentru o întreagă rețea de ''instituții media'' pro-ruse și anti-occidentale
Astfel, dupa cum arată studiul OSINT realizat de comunitatea de analişti InformNapalm, în Europa există o întreagă rețea de ''instituții media'' pro-ruse și anti-occidentale care acționează ca agenți de influență ruși și încearcă să influențeze opiniile europenilor. Aceste asa-zise publicaţii mass-media se descriu adesea că fiind libere și independente, iar informațiile pe care le furnizează ca fiind "alternative" credibile.
Acestea critică publicaţiile mass-media tradiționale, încercând să își justifice dreptul la "alte informații", care sunt adesea dezinformări. Cu toate acestea, această presupusă alternativă se reduce întotdeauna la demonizarea UE, a SUA și a NATO. Ceea se traduce prin a fi un război informațional deschis împotriva Europei şi a lumii libere occidentale.
Pentru a câștiga mai multă credibilitate, aceste site-uri includ în titlurile lor cuvinte ''elevate'' și la ''modă'': geopolitică, diplomație, strategie, cercetare, global, globalizare, libertăți, lume nouă, investigație, media pentru toți, crize, revolte, rezistență, investigație, război informațional, politică, globalizare etc.
Desigur, există și banalul "adevăr" de tip rusesc. Desigur, denumiri laudative precum " politicii strategice", "geopolitica profundă", "lumea diplomatică", "noua lume" sau o rețea internațională ascund cu grijă opiniile pro-ruse și criticile anti-occidentale în studiile lor politico-strategice, analitico-geopolitice sau în revistele geopolitice-diplomatice.
Cele mai multe dintre aceste site-uri sunt afiliate politicienilor de extremă dreapta, cunoscuți de mult timp pentru opiniile lor pro-ruse și eurosceptice.
Aceștia acționează ca "idioți utili" ai Kremlinului, răspândind dezinformarea și divizând societatea europeană. Site-urile web din rețea sunt, de asemenea, citate de mass-media de stat rusești (RT, Ria, Lenta) pentru a-și consolida relatările în Rusia și pentru a încerca să arate că Moscova are un anumit sprijin în Europa.
Pentru regimul Putin, nu contează prea mult dacă site-ul web sau politicianul este de extremă dreapta sau de extremă stânga - principalul lucru pentru Rusia este să își promoveze narațiunile și dezinformarea în Europa. Kremlinul consideră că mass-media și politicienii din ambele tabere sunt "idioți utili". Aceștia îl ajută să răspândească dezinformarea și diviziunile în societatea europeană în mod gratuit (iar unii poate nu) și să influențeze opinia publică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News