MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: Warontherocks.com
Sursă foto: Warontherocks.com

În noaptea dintre 6 spre 7 februarie 1941, localitatea Lunca Prutului din Ținutul Herței înregistrează unul din cele mai sângeroase momente ale românilor din Nordul Bucuvoinei, azi teritoriul Ucrainei: Masacrarea cetățenilor români care încercau să treacă granița în Regatul României, de pe teritoriile ocupate de trupele lui Iosif Stalin.

Cum s-a ajuns aici?

 

Pe data de 26 iunie 1940, comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ministrului plenipotențiar al României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum. Sovieticii cereau cedare Basarabiei și o parte din Nordul Bucovinei. Ultimatumul dădea Bucureștiului patru zile, în caz contrar trupele sovietice vor invada teritoriile românești. Sovieticii nu au mai așteptat cele patru zile, iar în 28 iunie tancurile lui Stalin invadau Cernăuțiul, Chișinăul și Cetatea Albă.

Trebuie însă neapărat să subliniem faptul că ultimatumul sovieticilor era o consecință a Pact Ribbentrop-Molotov și mai cu seamă a anexelor secrete prin care Hitler și Stalin, pe atunci aliați, își împărțeau Europa Centrală și de Est. 

Imediat după ocuparea teritoriilor românești, sovieticii au instaurat un regim de teroare asupra populației românești, teroare orchestrată de NKVD. Cei care reușeau să ajungă în România, erau extenuați, înfometați și treceau granița mai mult morți.

Din acest „paradis” sovietic mulți dintre înaintașii noștri au încercat să scape, trecând granițele spre Regatul României. Cel mai cunoscut masacru este cel de la Fântâna Albă, unde sovieticii au masacrat peste 3.000 de români, femei, bătrâni sau copii, pe data de 1 aprilie 1941. Singura lor vină e că au încercat să treacă în România.

 

Masacrul de la Lunca 6-7 februarie 1940. Români ce încercau să treacă granița, secerați de mitralierele sovietice

 

Despre Masacrul de la Lunca, din Ținutul Herței, se vorbește mai puțin. El a avut loc cu aproape două luni înaintea tragediei de la Fântâna Albă.

În urmă cu exact 80 de ani, aproximativ 600 de români din Bucovina de Nord, într-o iarnă grea, pe un frig năpraznic au reușit să ocolească patrulele sovietice care vegheau granița, fiind aproape de a traversa Prutul înghețat. Vizibilitatea era foarte redusă. Unele surse spun că din cauza unui incident nefericit, românii au crezut că au reușit să treacă granița și și-au manifestat bucuria, însă prea repede.

Alte surse spun că sovieticii au fost avertizați de cineva chiar din rândul românilor. Cert e că românii au fost secerați fără milă de mitralierele sovietice.

Potrivit datelor, în masacrul care a urmat, doar 57 de români au reușit să treacă granița în Regatul României, unde au relatat tragedia. Alți 44 au reușit să scape cu viață, dar au fost ulterior prinți, 12 fiind condamnați la moarte în timp ce restul au primit pedepse cu închisoare și deportați în Siberia.

CITEȘTE ȘI: MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ, 1 aprilie 1941 | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel