Primul avion de luptă fără pilot al Turciei sau „mărul roșu” a intrat pe linia de producție. Concomitent turcii dezvoltă Bayraktar TB3

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept a avionului turc fără pilot MIUS, pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu. Sursă foto: Baykar
Imagine concept a avionului turc fără pilot MIUS, pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu. Sursă foto: Baykar

Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Din ianuarie până în martie, Ankara a exportat produse militare în valoare de 59,1 milioane de dolari în Ucraina, comparativ cu 1,9 milioane de dolari exportați în primul trimestru al anului 2021, potrivit datelor publicate de Adunarea Exportatorilor Turci (TIM).

Turcia, membră NATO care împarte o graniță maritimă cu Rusia și Ucraina și care are legături bune cu ambele, a calificat invazia Moscovei inacceptabilă, dar a evitat retorica mai dură a celorlalți membri ai alianței opunându-se aplicării sancțiunilor.

Ankara lucrează îndeaproape cu Rusia în domeniile energiei, comerțului și apărării, în timp ce la Kiev, înainte de invazia rusă din 24 februarie, a vândut drone Bayraktar TB2, semnând un acord de coproducere a altor drone în timpul vizitei președintelui, Recep Tayyip Erdogan.

În urma declanșării ofensivei rusești, Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanelele, care leagă Marea Egee și Marea Neagră prin Marea Marmara, fiind singura trecere spre Marea Mediterană.

 

Noul avion de luptă fără pilot al Turciei Kizilelma sau „mărul roșu” a intrat pe linia de producție

 

Magnatul turc de drone Baykar a anunțat că a ajuns într-o nouă fază a proiectului de avioane de luptă fără pilot, dezvăluind că primul prototip a intrat pe linia de producție. Acesta este Sistemul Național de Vehicule Aeriene de Luptă fără Pilot (MIUS), care a fost numit Kizilelma, în turcă "mărul roșu", referire la o expresie din mitologia turcă care simbolizează scopuri, idei sau vise pe care cu cât sunt mai departe, cu atât sunt mai atractive. 

Directorul de tehnologie (CTO) al producătorului de drone, Selcuk Bayraktar, a explicat că MIUS va fi propulsat cu reacție și va putea decola și ateriza de pe / pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu, viitoarea navă amiral a Turciei. Se spune că această navă este prima de acest fel din lume care permite aeronavelor de luptă fără pilot (UCAV) să aterizeze pe docul său.

 

Turcii lucrează concomitent și la Bayraktar TB3, versiune actualizată a faimosului TB2

 

Baykar lucrează în prezent la Bayraktar TB3 UCAV, o versiune actualizată a faimosului Bayraktar TB2 al companiei. MIUS și TB3 vor extinde capacitățile de drone ale Turciei de la operațiuni terestre la cele navale, deoarece ambele vor putea decola de pe TCG Anadolu. Potrivit companiei, MIUS, operat autonom, va putea opera în tandem cu aeronave pilotate și va putea transporta rachete aer-aer.

În noiembrie anul trecut, Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress, o companie lider din Ucraina pentru achiziționarea de motoare pentru MIUS. Conform acordului, Ivchenko-Progress urma să furnizeze motorul AI-322F Turbofan pentru avion. Aeronava este setată să prezinte o altitudine mare de operare și o greutate la decolare de 5.500 de kilograme. Este de așteptat să transporte până la 1,5 tone de sarcină utilă, să poată zbura timp de cinci ore și să atingă viteze de până la 800 km/h.

Turcia s-a propus ca un mediator al conflictului dintre Ucraina și Rusia, în lumina legăturilor sale strânse cu ambele țări, și prin aceea că, de la începutul invaziei, nu s-a alăturat niciodată în mod deschis cu oricare dintre părți. În special, pe 10 martie, miniștrii de externe ai Kievului și Moscovei, Dmytro Kuleba și Serghei Lavrov, s-au întâlnit în orașul turc Antalya, tot în prezența lui Cavusoglu. Deși întâlnirea nu a dus la rezultate concrete, părțile au decis să continue dialogul, delegațiile celor două țări reunindu-se din nou la Istanbul pe 29 martie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel