Marocul vrea să cumpere sisteme de apărare aeriană din Europa, direct de la compania producătoare de rachete MBDA

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Marocului a aprobat un contrat în valoare 192 milioane de euro, care prevede achiziţionarea de arme de la grupul francez MBDA, principalul dezvoltator european și producător de rachete. Din primele informaţii aparute in mass-media, se crede ca Marocul ar urma sa achiziţioneze din Franţa mai multe sisteme de aparare aeriana VL MICA. 

Saad Dine El Otmani, șeful guvernului din Maroc, a aprobat Decretul nr. 346.20.0 la 11 mai pentru achiziționarea unui pachet de arme nespecificat de la MBDA, precizează Morocco World News.

Aprobarea a venit după ce, la 28 aprilie, guvernul a obținut un împrumut de 192,1 milioane de euro de la BNP Paribas din Franța pentru a finanța acest ,,contract comercial”, încheiat între Ministerul Apărării Naţionale din Măroc și grupul MBDA. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial al Marocului la 18 mai.

Mass-media franceză a precizat că Marocul a achiziționat patru baterii de rachete V-MICA.

VL MICA (Vertical Launch MICA) este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă, terestru, care utilizează racheta MICA fire-and-forget (trage și uită), în prezent singura rachetă din lume capabilă de a fi echipată cu un cap de ghidare termică (VL MICA IR) sau cu un radar activ (VL MICA RF).

Mass-media franceză mai precizează că acest contract vine ca o completare a altor achiziţii pe care Marcul le-a făcut în trecut - a comandat 40 de sisteme de artilerie Caesar de 155 mm pentru 170 de milioane de euro și muniție în valoare de 30 de milioane de euro de la Nexter.

Acesta achiziție face parte dintr-un program de înzestrare militară al Marocului, gândit pe o perioadă de cinci ani şi prezentat oficial în anul 2017. Franța și Marocul au relaţii şi parteneriate foarte bune, atât în domeniul economic, cât şi în domeniul apărării. Între 2008 și 2018, Franța a vândut Marocului echipamente militare în valoare de 1,8 miliarde de euro, inclusiv doi sateliți.

Cel mai recent, în ianuarie, Marocul a achiziționat trei vehicule aeriene fără pilot Harfang (Heron) din Franța. Între timp, Marocul achiziționează cantități mari de echipamente militare din Statele Unite, inclusiv 24 de elicoptere de atac AH-64E Apache, 25 F-16V, vehicule de tip M88A2 și aeronave de transport C-130 Hercules second-hand. De asemenea, a achiziționat mai mult de 200 de tancuri principale de luptă Abrams din Statele Unite.

Franța este cel de-al doilea furnizor de armament al Marocului, furnizând 44% din armamentul total, în timp ce SUA reprezintă 53%.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel