Mark Rutte își începe în forță mandatul: NATO efectuează exerciții în care avioane F-35 și B-52 ale SUA vor simula un atac nuclear

 B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA conduce o formațiune de aeronave care include două F-16 Fighting Falcons ale forțelor aeriene poloneze, patru F-16 Fighting Falcons ale Forțelor Aeriene ale SUA, două Eurofighter Typhoon germane și patru Gr
B-52 Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA conduce o formațiune de aeronave care include două F-16 Fighting Falcons ale forțelor aeriene poloneze, patru F-16 Fighting Falcons ale Forțelor Aeriene ale SUA, două Eurofighter Typhoon germane și patru Gripen suedezi deasupra Mării Baltice, 9 iunie, 2016 / Foto -US Air Force, Erin Babis - DoD, flickr

Personalul militar care participă la exerciții va simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, notează Reuters.

NATO va începe luni exercițiul nuclear anual. Referirea la exercițiul ”Steadfast Noon” a fost făcută joi chiar de către secretarul general al Alianței Mark Rutte.

„Într-o lume incertă este de o importanță vitală să ne testăm apărarea și să ne întărim apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a spus Rutte la Londra, după întâlnirea cu premierul britanic Keir Starmer și președintele Zelenski.

Avioanele de luptă F-35A și bombardierele B-52 se vor număra printre cele aproximativ 60 de avioane din 13 țări care participă la exercițiul ”Steadfast Noon”, găzduit de Belgia și Țările de Jos, au declarat oficialii NATO.

„Întregul exercițiu se va concentra în mod special pe Regatul Unit, Marea Nordului, dar și Belgia și Țările de Jos”, a adăugat el.

Exercițiul „Steadfast Noon” începe luni, se va desfășura timp de aproximativ două săptămâni și va folosi opt baze militare, potrivit oficialilor alianței militare transatlantice formate din 32 de membri.

 

”Steadfast Noon”, exercițiu de verificare a capabilităților de descurajare nucleare

Avioanele de luptă F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA sunt certificate pentru lansarea bombelor nucleare gravitaționale B61-12. Totuși, în cadrul exercițiului nu sunt folosite arme / Foto: NATO Air Command.

Cei aproximativ 2.000 de militari care participă la exerciții vor simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, au spus oficialii Alianței.

Oficialii NATO subliniază că exercițiul ”Steadfast Noon” nu este un răspuns la declarațiile recente ale Moscovei și că exercițiile au loc anual de mai bine de un deceniu.

„Noi... nu ne adaptăm în mod constant la ceea ce se spune sau nu se spune într-o zi dată”, a declarat Angus Lapsley , secretarul general adjunct al NATO pentru politica și planificarea apărării.

Oficialul a mai adăugat că exerciții precum ”Steadfast Noon” sunt importante pentru a demonstra capacitățile nucleare ale NATO și pentru a descuraja orice atac.

„Căutăm să descurajăm toți adversarii, și în primul rând Rusia, în mai multe moduri diferite, inclusiv descurajarea convențională. Dar este întotdeauna susținută de o descurajare nucleară”, a spus el reporterilor la sediul NATO de la Bruxelles.

Lapsley a spus că NATO este în prezent foarte concentrată pe asigurarea credibilității și securității descurajării sale nucleare.

De la invazia rusă a Ucrainei în 2022, Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la potențialele consecințe nucleare.

Luna trecută, el a spus că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă va fi lovită de ucraineni cu rachete occidentale și că Moscova va considera orice atac efectuat cu sprijinul unei puteri nucleare ca un atac comun.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel