Rutte, cel mai longeviv lider al Țărilor de Jos, a mediat între cele patru partide din coaliția de guvernare, dar nu a reușit să ajungă la un acord, a informat agenția olandeză de presă ANP. Asta înseamnă că vor avea loc noi alegeri în toamnă.
De ce s-a prăbușit guvernul olandez?
Rutte a încercat modificarea politicilor de migrație din Olanda pentrua limita creșterea în sondaje a partidelor de extremă-dreapta care speculează problema migrației.
”Patrulaterul” de la guvernare includea partidul lui Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație de centru-dreapta, precum și D66 proeuropean de centru și două partide creștine de centru: CDA și Uniunea Creștină.
Măsurile de control al numărului de refugiați erau discutate de luni de zile, dar vineri seara, partidele au decis că nu pot ajunge la un compromis și au ales să dizolve coaliția.
Care au fost politicile propuse care au dus la despărțire?
Potrivit NYT, reforma lui Rute includea două măsuri.
Prima, asupra căreia conveniseră toate paretidele din coaliție, dorea crearea a două clase de azil: una temporară pentru persoanele care fug de conflicte și una permanentă pentru persoanele care fug de persecuțiile politice, religioase etc.
A doua măsură a fost cu probleme. Rutte dorea introducerea unei perioade de așteptare de doi ani, timp în care refugiații care locuiesc deja în Țările de Jos nu aveau dreptul la reunificarea familiei, iar copii nu putea să li se alăture.
Olanda se confruntă deja cu o suprasolicitare a centrelor de azil. Anul trecut, peste 21.000 de persoane din afara Uniunii Europene au cerut azil în Țările de Jos, potrivit guvernului olandez . Peste 400.000 de persoane au imigrat în Olanda în 2022.
Urmează alegerile, dar Rutte rămâne premier
Deși a demisionat din funcția de prim-ministru, dl Rutte va rămâne la conducerea unui guvern interimar până când vor avea loc alegeri generale.
Alegătorii olandezi vor merge la vot în toamnă, probabil în noiembrie. Nu este clar dacă dl Rutte va rămâne lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație, dar presa olandeză a speculat că va face acest lucru.
Mark Rutte este cel mai longeviv prim-ministru al Țărilor de Jos, care a venit la putere în 2010. Pentru că a supraviețuit cel puțin unui alte prăbușiri guvernamentale, dar și altor obstacole politice, el și-a câștigat porecla de „Teflon Mark”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News