Membrii NATO se întâlnesc la Bruxelles pentru un summit de două zile în care se va discuta situația din Ucraina.
Miniștrii vor discuta și despre conflictul în curs din Orientul Mijlociu și impactul acestuia asupra securității euro-atlantice, dar accentul va fi pus pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei.
Reuniunea cuprinde trei sesiuni, care vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluțiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forțelor armate din Coreea de Nord, relația NATO-Ucraina, cu accent pe reformele interne și cooperarea NATO-UE.
Miniștrii de externe vor discuta întărirea sprijinului pentru Ucraina cu arme, dar NU se va aborda problema viitoarei aderări la NATO, a declarat Mark Rutte. ”Este necesar să ne asigurăm că ajutorul militar merge către Ucraina", a subliniat oficialul Alianței.
Printre altele, Rutte a declarat că cheltuirea a două procente din PIB pentru apărarea militară nu va fi suficientă pentru a descuraja și că va trebui investit și mai mult, mai ales având în vedere cât cheltuiesc țările ostile Alianței pentru producția militară. ”Trebuie să creștem cheltuielile pentru a avea consolida capacitatea de descurajare și pentru a putea impulsiona producția industriei de apărare”.
Momente cruciale pentru viitorul Ucrainei
Mișcările lui Vladimir Putin sunt din ce în ce mai nesăbuite, a declarat marți șeful NATO Mark Rutte, acuzându-l pe președintele rus că folosește Ucraina ca teren de testare pentru noi arme.
El a spus că Ucraina se confruntă cu o iarnă foarte grea, deoarece atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene continuă.
"Ucraina intră într-o altă iarnă decisivă. Iar agresiunea Rusiei nu dă semne că ar scădea în intensitate. Dimpotrivă, Putin își intensifică retorica și acțiunile nesăbuite”, a declarat oficialul.
”Putin nu este interesat de pace și încearcă să pună mâna pe mai mult teritoriu în Ucraina”, a ținut să precizeze Mark Rutte.
Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităților Aliate din perspectiva Summit-ului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului Estic, parte a răspunsului Aliat la amenințările din partea Rusiei.
Un nou comandament NATO este lansat la Wiesbaden, Germania, pentru a coordona furnizarea de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina.
"Acest lucru face ca sprijinul nostru să fie mai puternic și, de asemenea, mai durabil. Dar cu toții trebuie să facem mai mult, mai ales acum. Cu cât sprijinul nostru militar pentru Ucraina este mai puternic acum, cu atât poziția lor va fi mai puternică la masa negocierilor. Și mai devreme vom putea pune un acord penru încetarea odată pentru totdeauna agresiunii ruse în Ucraina”, a subliniat Rutte.
Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO-Ucraina), cu participarea ministrului de externe ucrainean Andrii Sâbiha și a Înaltului Reprezentant UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Kaja Kallas.
Discuțiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătății sudice vor avea loc cu participarea M. S. Regele Abdallah al Regatului Hașemit al Iordaniei.
Anunțând sosirea sa, Rutte a spus la începutul conferinței că NATO va deschide un birou în Iordania într-o lună pentru a avea legături și mai strânse cu statele din regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News