Mark Rutte are nevoie de consens pentru a fi secretar general NATO: Orban are acum condiția: Rutte trebuie să-și ceară scuze pentru „remarcile jignitoare”

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României

Orban vine cu o condiție pentru ca Rutte să fie secretar NATO. Mark Rutte are nevoie de consens pentru a fi secretar general NATO: Orban are acum condiția

Mark Rutte este, probabil, viitorul secretar general al NATO. Totuși, opoziția Ungariei complică lucrurile.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că l-ar putea sprijini pe premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, pentru postul de secretar general al NATO dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Mark Rutte trebuie să-și ceară scuze pentru „remarcile jignitoare” pe care le-a făcut despre Ungaria, a spus Viktor Orban într-un interviu acordat  portalului Mandiner, finanțat de guvernul ungar.

Amintim că este necesar consensul tuturor celor 32 de țări pentru alegerea noului SG NATO, iar România a venit cu propriul candidat la funcția de vârf al NATO, în persoana președintelui Klaus Iohannis, al cărui mandat se încheie în toamnă . „Susținem România”, spunea Orban săptămânile trecute.

 

Conflictul dintre guvernul ungar și Rutte

 

Rutte trebuie, de asemenea, să fie de acord că Ungaria nu trebuie să participe la nicio misiune militară NATO îndreptată împotriva Rusiei în Ucraina, a spus Orban.

Mark Rutte, actualul prim-ministru al Țărilor de Jos și un mare susținător al ideii unei acțiuni europene comune, a declarat în 2021 că Ungaria ar trebui exclusă din Uniunea Europeană, iar apoi a spus că Ungaria ar trebui să fie pusă în genunchi. Rutte a comentat acest lucru când a vorbit despre legea ungară îndreptată împotriva presupusei propagande LGBT. Rutte a spus apoi că astfel de mișcări nu își au locul în legislația UE.

Mandatul actualului secretar general al NATO, norvegianul  Jens Stoltenberg , expiră în octombrie. Este necesar un consens al Alianței celor 32 de națiuni pentru a alege un succesor. În prezent, toate statele membre, cu excepția României și Ungariei, îl susțin pe Rutte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel