Mark Esper încheie un important acord de cooperare militară între SUA şi Tunisia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a semnat miercuri - în cadrul primei sale vizite pe continentul african - un acord de cooperare militară pe zece ani cu Tunisia, salutând apropierea dintre cele două ţări în contextul deteriorării situaţiei de securitate în Libia, relatează AFP.

Rolul SUA pe lângă armata tunisiană a evoluat în ultimii ani, în special în domeniile instruirii şi echipamentelor pentru lupta împotriva terorismului, dar şi în consolidarea securităţii frontierei cu Libia vecină. 'Salutăm aprofundarea acestei relaţii pentru a ajuta Tunisia să-şi protejeze porturile şi frontierele şi să contracareze terorismul', a declarat Esper după întâlnirea cu preşedintele Kais Saied.

Obiectivul este de a face faţă 'extremiştilor violenţi care reprezintă o ameninţare', dar de asemenea 'concurenţilor noştri strategici China şi Rusia' cu un comportament 'prădător, rău şi coercitiv', a adăugat secretarul apărării într-un discurs rostit în faţa mormintelor soldaţilor americani căzuţi în Africa de Nord.

Tunisia, considerată din 2015 de către Washington drept un aliat 'major' în regiune, a oferit un sprijin discret, dar crucial în dosarul libian. De la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este zdruncinată de conflicte, complicate de ingerinţa numeroaselor ţări străine care susţin facţiuni rivale, transmite Agerpres.

SUA, care au oferit sprijin aerian coaliţiei NATO care a participat la înlăturarea lui Gaddafi, s-au retras de atunci, limitându-şi acţiunile în principal la lovituri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste. Semn al consolidării legăturilor dintre Tunis şi Washington, cele două ţări desfăşoară în mod regulat exerciţii militare comune.

După căderea dictatorului Zine El Abidine Ben Ali în 2011, SUA au investit 1 miliard de dolari în armata tunisiană, potrivit Ministerului Apărării american. Acordul semnat miercuri, o foaie de parcurs al cărei conţinut nu a fost detaliat, este valabil zece ani şi are scopul de stabili o relaţie îndelungată care să permită asigurarea instruirii şi formării de abilităţi în cazul transferului de arme sofisficate, conform unor surse din anturajul lui Esper.

În faţa temerilor populaţiei tunisiene, autorităţile au negat în repetate rânduri prezenţa bazelor americane în Tunisia. Cu toate acestea, prezenţa unui escadron american însărcinat să opereze drone în cadrul bazei tunisiene din Bizerte a fost confirmată în cursul unui proces din 2017 în SUA, iar presa a relatat despre aceasta.

În mai, comandamentul american pentru Africa a declarat că are în vedere trimiterea de trupe suplimentare în Tunisia pe fondul deteriorării situaţiei din Libia, ceea ce a declanşat proteste în ţară. Africom a precizat ulterior că aceste trupe vor avea doar o misiune de instruire şi nu de luptă.

Citește și: Rusia va dezvolta cooperarea militară cu Iranul în ciuda sancțiunilor SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel