Valoarea acordului, precum și numărul de nave nu au fost făcute publice. Potrivit site-ului oficial militar armyinform, opinia publică ucraineană este împărțită, în ceea ce privește oportunitatea achiziției de corvete din alte țări. O parte consideră că este necesar să se concentreze eforturile pentru finalizarea construcția corvetei de concepție proprie “Vladimir cel Mare”. Dar, actuala situația de securitate din Marea Neagră impune o cu totul abordare.
Specialiștii ucraineni consideră că flota trebuia deja consolidată cu capacități moderne de luptă, deoarece Rusia se află pe acest trend de mai mult timp. Corveta ADA a fost preferată deoarece caracteristicile tehnico-tactice ale navei și armamentului de la bord îndeplinesc cerințele pentru a opera cu succes în bazinul Mării Negre, conform aceleiași surse.
Nava este construită pe tehnologia stealth, ceea ce o face greu detectabilă prin mijloace radar și în infraroșu. Are un deplasament de 2.400 tone, viteza maximă de 30 de noduri (56 km/h), autonomia de 3.500 de mile marine și poate să rămână pe mare 21 de zile. Este înzestrată cu 8 rachete antinavă „Harpoon” (bătaie de 280 km), torpile calibru 324 mm (prevăzute cu sistem de protecție), un tun calibru 76 mm Oto Melara Super Rapid, un complex de rachete antiaeriene RIM -116 (bătaie de 10 km).
La bordul corvetei există un hangar pentru un elicopter sau un vehicul aerian fără pilot, precum și punte pentru decolarea și aterizarea aeronavelor. Operațiunile cu elicopterul pot avea loc chiar și când sunt valuri mari (mare de gradul 4).Până în prezent, au fost produse patru corvete de acest tip pentru marina turcă, începând cu anul 2005. Procesul de fabricație și testare, până la intrarea navei în serviciul de luptă, a fost redus la patru ani. Astfel, într-o situație ideală, prima corvetă ADA ar putea intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Ucrainei, la finalul anului 2024, dacă se începe construcția în prima parte a lui 2021.
Comentariul autorului: După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, majoritatea flotei ucrainene a rămas captivă în porturile Sevastopol și Donuzlav. Excepție a făcut fregata "Hetman Sahaydachniy", care se afla în misiune, ieșită din Marea Neagră. Rusia a returnat o parte din nave, dar majoritatea au fost auxiliare. Astfel, dintre navele de luptă, au rămas mai departe în Crimeea corvetele Lutsk și Ternopil, considerate moderne la nivelul anului 2014, nava de desant de capacitate mare „Konstantin Olshansky” și corveta ușoară „Pridneprovie”. În prezent, marina ucraineană este înzestrată cu o fregată, o corvetă, un dragor de mine, patru nave de desant, 12 nave de patrulare și 18 nave auxiliare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News