Expertul în domeniul naval H.I. Sutton remarcă faptul că ambarcaţiunea utilizată de ucrainenii pentru această misiune are o configurație neobișnuită, având stabilizatori pe fiecare parte.
***UPDATE***
— H I Sutton (@CovertShores) December 7, 2024
Ukrainian Navy shows off previously unseen surface drone (USV) in action in Black Sea. Start of analysis: https://t.co/bxUMYlMMD9#OSINT pic.twitter.com/GODF3afSWG
Sistemele de susținere laterale sau stabilizatoare de mari dimensiuni de pe vehiculele de suprafață fără pilot (USV) observate în Marea Neagră au un rol esențial în îmbunătățirea stabilității și a capacităților operaționale ale navei.
Dispuse pe fiecare parte a vehiculului, aceste elemente au rolul de a stabiliza și de a echilibra USV-ul, asigurându-se că acesta rămâne funcțional și eficient chiar și în condiții de navigație dificile.
Acest plus de flotabilitate nu numai că ajută vehiculul să rămână în poziție verticală, dar asigură și o performanță mai bună în condiții de presiuni de mediu extreme, ceea ce este esențial pentru misiunile de supraveghere și recunoaștere de lungă durată.
De asemenea, stabilizatoarele contribuie la manevrabilitatea navei. Cu o suprafață mai mare distribuită pe fiecare parte, USV se clatină mai puțin, ceea ce duce la o manevrare mai precisă și mai stabilă în timpul operațiunilor.
În mediul complex și instabil din Marea Neagră, unde tensiunile geopolitice sunt deseori ridicate, utilizarea unor astfel de platforme tehnologice avansate și rezistenţe oferă un avantaj strategic clar. Cu aceste stabilizatoare, USV poate opera mai eficient atât în ape liniștite, cât și în ape tulburi, devenind astfel un element extrem de versatil în cadrul operațiunilor navale moderne.
????Морські безпілотники підрозділу ВМС завдали точних ударів по російських цілях
— Військово-Морські Сили ЗС України (@UA_NAVY) December 7, 2024
Результати роботи показав командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.
Докладноhttps://t.co/xGrVFNsBIr pic.twitter.com/WnfNSnYaDl
Materialul video de mai sus arată, printre altele, atacurile ambarcațiunilor ucrainene kamikaze asupra platformelor de foraj ucrainene, acum ocupate de ruşi, cunoscute ca “Turnurile Boiko”, dar cel mai interesant lucru din acest material este modul în care ambarcațiunile kamikaze lansează drone FPV asupra țintelor inamice.
De asemenea, înregistrarea video arată mai multe cadre cu momente în care drone FPV zboară dintr-un compartiment interior al USV-ului și atacă anumite ținte de pe platformele de foraj. Materialul video arată, de asemenea, explozii puternice și un incendiu rezultat în urma acestui atac.
Aceasta este de fapt prima dată când o astfel de combinație de sisteme fără pilot a fost prezentată publicului într-un material video.
De la începutul războiului din Ucraina, dronele navale ucrainene au lovit cu succes mai multe ținte rusești din Marea Neagră. Aceste nave de suprafață fără pilot (USV) au devenit elemente-cheie în strategia de război naval asimetric a Ucrainei, vizând cu precizie infrastructura militară rusă. Iată trei cazuri notabile în care aceste drone au obținut succese semnificative.
Pierderea crucişătorului Moskva, una dintre cele mai importante active în cadrul operațiunilor navale ale Rusiei în Marea Neagră, a reprezentat o lovitură majoră pentru moralul Rusiei și a semnalat eficacitatea strategiei ucrainene privind dronele navale. Această lovitură a marcat prima utilizare confirmată a USV-urilor ucrainene pentru a neutraliza o navă de război rusă importantă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News