Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin

Forțele navale americane au testat cu succes sistemul laser de înaltă energie numit HELIOS, pe una dintre navele sale de război, în anul fiscal 2024, au anunțat mai multe publicații de apărare din SUA.

Distrugătorul Preble din clasa Arleigh Burke a folosit sistemul HELIOS (High-Energy Laser with Integrated Optical Dazzler and Surveillance) pentru a distruge o dronă aeriană în timpul unui exercițiu de testare a armelor în 2024, potrivit raportului anual al Biroului Directorului DOT (Test și Evaluare Operațională), publicat în ianuarie.

Amintim că în august 2022, Lockheed Martin a livrat Marinei SUA laserul cu o putere de peste 60 de kilowați, devenind primul sistem laser tactic care a fost instalat pe navele existente.

Raportul, care nu a furnizat data sau ora de folosire a laserului, include la pagina 385 o fotografie alb-negru care arată o rază de lumină albă emisă de distrugător.

În 2024, au mai fost efectuate și alte teste cu arme bazate pe energie direcționată.

Centrul pentru Contramăsuri – un program care datează din 1972, destinat evaluării capacității Departamentului Apărării de a combate amenințările tehnologice emergente – a efectuat 32 de teste în anul fiscal 2024, care au inclus „dezvoltarea și evaluarea armelor cu energie direcționată”, potrivit raportului DOT.

Totuși, numărul testelor ar putea fi mai mare, dar - așa cum recunosc și autorii raportului - încă nu există încă facilități care să permită testarea mai multor sisteme în același timp.

Acest test efectuat pe distrugătorul Preble (DDG 88) a fost efectuat „pentru a verifica și valida funcționalitatea, performanța și capabilitatea sistemului HELIOS împotriva ținte aeriene fără pilot”, se arată în raport.

Nu este clar unde a avut loc testul. Preble a plecat de la Baza Navală din San Diego, California, în septembrie 2024 și a sosit în Yokosuka, Japonia, pe 12 octombrie 2024, potrivit publicației americane Defense News.

 

Armele cu laser, o soluție pentru dronele ieftine

 

Războiul fără pilot, în special în Marea Roșie și Golful Aden, unde navele Marinei au interceptat drone și rachete lansate de rebelii Houthi susținuți de Iran din toamna anului 2023, a subliniat necesitatea de a accelera desfășurarea tehnologiei laser pentru Marină.

În 2024, vice-amiral Brendan McLane, recunoscând că Marina nu are un laser pe care să-l poată folosi, a remarcat că o armă cu energie direcționată ar ajuta navele de război americane împotriva combatanților Houthi.

Integrarea laserelor pe navele Marinei ar permite, de asemenea, echipajelor să conserve muniția.

Departamentul Apărării a cheltuit 1 miliard de dolari anual pentru a dezvolta lasere de înaltă energie și microunde de mare putere, dar fără rezultatele tangibile dorite de conducerea Marinei, potrivit aceluiași raport, precizează Defense News.

Serviciul s-a confruntat cu provocări în dezvoltarea și implementarea armelor cu energie direcționată din nenumărate motive, inclusiv dificultăți în a determina dacă laserului este util în teren și îngrijorarea că sistemul nu va satisface nevoile operaționale. Dezvoltarea generală a tehnologiei, găsirea unei surse de energie la bordul navelor și potențialele obstacole prezentate de mediu, cum ar fi ceața și vântul, s-au dovedit, de asemenea, provocatoare.

În prezent, Marina are opt dispozitive de orbire cu laser (Optical Dazzling Interdictor sau ODIN), care perturbă senzorii inamici, integrate pe distrugătoare din clasa Arleigh Burke, conform raportului din decembrie 2024 al Serviciului de Cercetare al Congresului privind laserele Marinei.

Există, de asemenea, un demonstrator de sistem de arme cu laser cu o putere de 150 de Kilowați, sau LWSD, instalat pe o navă de transport amfibie din clasa San Antonio.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel