Marina rusă încheie săptămâna în genunchi: După dezastrul din Sevastopol, corvetele Rusiei au fost lovite de drone experimentale ”Sea Baby”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona aritimă sea baby
Drona aritimă sea baby

Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.

După ce miercuri, 13 septembrie, submarinul ”Rostov pe Don” (intrat în dotarea Marinei ruse la sfârșitul lui 2014) și nava amfibie ”Minsk” au fost grav avariate de rachetele Storm Shadow, sprijinite de drone maritime, iată că a venit și rândul acestora din urmă să lovească nave ruse. Tot pe 13 septembrie, Marina ucraineană a anunțat că a distrus, în nord-vestul Mării Negre, KS-701Tunets, o ambarcațiune de transport, de mici dimensiuni.

Seria de lovituri ucrainene asupra navelor ruse a continuat și în următoarea zi. Dronele ucrainene au dat o lovitură grea marinei ruse. Flota de zeci de miliarde de dolari a Rusiei este acum ținută, probabil, în port, pentru a evita noi atacuri din partea dronelor maritime.

Astfel, pe 14 septembrie, o dronă navală ucraineană a lovit corveta rusă Samum, relatează oficialii ucraineni pentru Upravda. Potrivit surselor, „Sea Baby” - drona maritimă experimentală a SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) a lovit nava de rachete „Samum”, tip corvetă, la intrarea în Golful Sevastopol.

Corveta „Samum”. Foto: Ministerul rus al Apărării

Drona Sea Baby a lovit partea din dreapta - spate a navei și i-a cauzat avarii semnificative. „Samum” a trebuit să fie remorcat pentru reparații, aplecându-se vizibil în partea dreaptă.

Ministerul rus al Apărării  a confirmat că o dronă marină a atacat într-adevăr nava de rachete „Samum”, dar că atacul ar fi fost respins și drona a fost distrusă.

Surse ale publicației NV au spus că drona experimentală folosită este capabilă să opereze pe timp de furtună și să evite detectarea în spatele valurilor înalte. În timpul operațiunii, valurile au ajuns la 1,5-2 metri înălțime.

Samum este o  corvetă din clasa Bora a Marinei Ruse (indicativul sovietic: Proiectul 1239), una dintre puținele nave militare de suprafață construite exclusiv pentru luptă marină.

Corvetele Proiectului 22160, Vasily Bykov - luate și ele în vizor

Nava de patrulare rusă Vasily Bikov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Tot pe 14 septembrie, Forțele de Apărare ucrainene au declarat au atacat cu drone maritime două nave de patrulare și ”există unele daune”.

Este vorba de două corvete ale Proiectului 22160, Vasily Bykov.

Rușii au raportat distrugerea a „cinci bărci fără pilot” care, conform versiunii lor, au încercat să atace nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Ministrul transformării digitale Mîkhailo Fedorov a publicat un videoclip cu un atac al unei drone navale ucrainene asupra unei nave de război rusești și a dat de înțeles că operațiunea a fost efectuată de Serviciul de Securitate de Stat:

Youtube video image

Navele de patrulare rusești ale proiectului Vasily Bykov sunt echipate cu armament cu rachete ghidate cu rază scurtă și cu rază lungă de acțiune.

După începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, navele flotei ruse de la Marea Neagră au avut numerele de bord ascunse pentru a le face mai greu de identificat, remarcă Militarnîi.

În prezent, flota rusă de la Marea Neagră este formată din patru corvete Proiectul 22160, și anume: Vasily Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin și Sergey Kotov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel