Marina rusă face exerciții navale "masive" cu un sentiment de neputință: Se face tot posibilul ca rușii obișnuiți să nu cunoască adevăratele probleme

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pentru a ascunde slăbiciunea marinei lor, rușii s-au angajat recent în manevre navale care implică aproximativ trei sute de nave. Cu toate acestea, în afară de submarine, acestea sunt în mare parte nave învechite, care sunt în plus protejate de mult mai puține avioane în timpul exercițiilor decât în urmă cu un an. Și acesta este efectul cel mai vizibil al pierderilor suferite de aviația navală rusă pe tot parcursul războiul din Ucraina.

Cu marile lor manevre navale, rușii și-au atins într-un fel scopul. Pentru că despre marină Rusă a început să se vorbească din nou în întreaga lume, iar acest lucru este un "combustibil" perfect pentru aparatul lor de propagandă.

Cetățenii ruși pot fi astfel amăgiți să creadă că flota rusă este încă ''o putere militară'', care le permite să răspundă oriunde în lume, susţine analistul polonez Maksymilian Dura, care face o radiografie a forţelor navele ruse, într-un articol publicat pentru Defence 24.

În cazul submarinelor strategice, se poate vorbi că reprezintă încă o forţă militară, dar în cazul flotei de suprafață, capacitățile Rusiei sunt practic limitate la regiunile arctice.

Cu toate acestea, ori de câte ori navele de suprafață rusești intră în raza de acțiune a sistemelor de rachete ale NATO, soarta lor în timpul unui eventual conflict armat poate semăna cu ceea ce s-a întâmplat cu crucișătorul Moskva în Marea Neagră acum doi ani.

Kremlinul este conștient de acest lucru, dar face tot posibilul pentru a nu-i lăsa pe rușii "obișnuiți" să aibă altă impresie.

De aici și manevrele, care au fost lansate la scară mare, dar care emană mai degrabă cantitate decât calitate. Este semnificativ faptul că doar unitățile din zonele de responsabilitate ale Flotei Nordului, Flotei Pacificului, Flotei Baltice și Flotilei Caspice iau parte la exerciții sub conducerea personală a comandantului Flotei Navale Maritime, amiralul Alexander Moiseiev.

În schimb, nu se menționează nicio activitate din partea Flotei Mării Negre, și nicidecum din cauza implicării sale în războiul din Ucraina.

Într-adevăr, nu mai este niciun secret faptul că navele de suprafață din Marea Neagră au încetat să mai joace vreun rol și se concentrează acum exclusiv pe lupta pentru supraviețuire împotriva atacurilor ucrainene cu rachete și drone.

Un număr mic dintre acestea (în principal corvete de tip 21631 Buian-M) sunt utilizate doar ca lansatoare plutitoare de rachete de croazieră, dar, în teorie, acest lucru nici măcar nu necesită ieșirea pe mare.

Prin urmare, activitățile navelor din Flota rusă a Mării Negre se limitează în cea mai mare parte la rămânerea în porturi, unde sunt protejate de apărarea aeriană și de sistemele de coastă. Prin urmare, acestea nu pot participa la manevrele în curs de desfășurare, deoarece acest lucru ar fi prea periculos pentru ele.

Între timp, scopul principal al exercițiilor actuale ar fi trebuit să fie "verificarea activităților structurilor militare de comandă și control ale marinei la toate nivelurile, precum și a pregătirii echipajelor navelor, a unităților de aviație navală și a trupelor de coastă ale marinei ruse pentru a-și îndeplini sarcinile". Problema este că în bazinul maritim în care există cu adevărat amenințarea, și anume Marea Neagră, o astfel de verificare nu este efectuată.

Aparatul de propagandă rus a menționat, de asemenea, sarcinile îndeplinite în Marea Barents de crucișătorul "Mareșalul Ustinov". După ce a părăsit Golful Kola, echipajul acestuia trebuia "să efectueze exerciții de apărare aeriană la bord, precum și înfrângerea unui grup naval al unui inamic fictiv".

Problema este că același tip de crucișător Moscova a eșuat în Marea Neagră împotriva unui atac cu doar două rachete antinavă ucrainene și s-a scufundat în cele din urmă din cauza avariilor la 14 aprilie 2022. Prin urmare, este dificil să ne iluzionăm că "Mareșalul Ustinov" s-ar fi descurcat mai bine, mai ales că este cu doar doi ani mai tânăr decât "Moskva".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel