„Au luat o hartă, au desenat o rază și au înțeles că nu e sigur acolo”. Flota Mării Negre, nevoită să fugă și din Marea Azov, e singura care nu participă la exercițiile Marinei Ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota rusă / Kremlin.ru
Flota rusă / Kremlin.ru

Rusia a început o serie de exerciții navale de amploare, menite să atragă atenția comunității internaționale asupra capabilităților Flotei ruse.

Publicitate

Marina rusă și-a început exercițiile planificate care implică cea mai mare parte a flotei din Oceanele Arctic și Pacific, precum și din Marea Baltică și Caspică, a anunțat marți Ministerul Apărării.

Deși partea rusă nu a precizat încă, probabil că este vorba despre exercițiul anual ”Scutul Oceanului”, care se desfășoară, de regulă, după festivitățile consacrate Zilei forțelor Navale.

La exercițiile navale participă 300 de nave și 20.000 de marinari și personal militar, submarine și nave însoțitoare, aproximativ 50 de avioane și peste 200 de unități militare și echipamente speciale. Intenția este de a testa pregătirea și capacitățile Marinei la toate nivelurile, a anunțat ministerul.

Singura flotă care nu este reprezentată la exercițiile militare este Flota Mării Negre, care se adaptează cu greu la un război dinamic, modern, cu drone, iar comandantul flotei a fost demis la începutul anului, notează Reuters.

 

Flota Rusă a fugit și din Marea Azov

 

Flota Rusă de la Marea Neagră nu mai are nevoie de exerciții militare, întrucât se confruntă cu provocări importante din partea dronelor maritime și rachetelor de croazieră ucrainene, care au obligat navele ruse să părăsească porturile din Peninsula Crimeea și din Marea Azov.

Publicația ucraineană NV citează declarațiile purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, care susține că rușii au retras toate navele de război din Marea Azov după atacul de săptămâna trecută, efectuat de Forțele ucrainene asupra feribotului Slavyanin din portul Kavkaz.

Potrivit acestuia, nu mai există nave de război rusești în Marea Azov.

„Au luat o hartă, au luat o busolă, au desenat o rază și și-au dat seama că probabil că nu era foarte sigur să rămână acolo. De aceea, acesta este singurul motiv și aceasta este singura limbă pe care o înțelege inamicul nostru, limbajul forței”, a explicat el.

Feribotul Slavyanin era al treile și ultimul rămas în Marea Azov, după avarierea primelor două feriboturi.

Rușii au scos feribotul Slavyanin de pe ruta Kavkaz-Varna și l-au folosit pentru a asigura logistica militară.  A fost folosit în interesul logisticii militare a Federației Ruse și a fost singurul astfel de element care lega calea ferată continentală de calea ferată Crimeea”, a subliniat Pletenchuk.

 

Putin, amenințări directe pentru SUA

 

Rusia, susțin experții militari, are a treia cea mai puternică Marină Militară, după Forțele Navale ale SUA și ale Chinei, având o flotă impresionantă de submarine nucleare echipate cu rachete balistice.

La o ceremonia care a marchat ziua Marinei Ruse, președintele Vladimir Putin a avertizat duminică SUA că, dacă vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, Rusia va staționa rachete similare în imediata vecinătate a Vestului.

SUA și Germania au anunțat în iulie că vor începe desfășurarea de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026, iar în discursul său de duminică de marcare a Zilei Marinei Ruse, Putin a avertizat Statele Unite că această mișcare riscă să provoace o criză a rachetelor asemănătoare Războiului Rece.

El a amintit că timpul de zbor al unor astfel de rachete către ținte de pe teritoriul Rusiei este de aproximativ 10 minute și a spus că Rusia va lua aceleași măsuri, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților săi din Europa și din alte regiuni ale lumii.

De la lansarea invaziei Ucrainei în februarie 2022, Rusia a desfășurat numeroase manevre militare, unele în cooperare cu alte țări precum China și Africa de Sud.

În ultimele două luni, Rusia a desfășurat numeroase exerciții cu arme nucleare tactice și a intensificat, de asemenea, exercițiile militare cu Belarus, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel