Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În dimineața de 14 septembrie, Forțele Navale ucrainene au raportat o informație îngrijorătoare despre  o prezență masivă în Marea Neagră a navelor de luptă rusești. O parte dintre ele sunt înzestrate cu rachete Kalibr. Rusia a desfășurat 16 nave militare în Marea Neagră, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, șapte sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, salva totală putând ajunge la 48 de rachete. Informația a fost prezentată public de Marina ucraineană, sâmbătă dimineața.

Potrivit aceluiași raport, în Marea Azov nu există nave militare rusești, în timp ce în Marea Mediterană sunt semnalate cinci nave militare dintre care patru sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr cu o salvă totală de până la 24 de rachete.

Nota autorului: Creșterea prezenței navale ruse este una extrem de îngrijorătoare. Cu doar în zi în urmă, în dimineața de 13 septembrie, Forțele Navale ucrainene au informat că Rusia avea în Marea Neagră doar o singură navă de luptă. Era una purtătoare de rachete Kalibr care poate lua la bord până la patru rachete.

O desfășurare atât de mare de nave rusești de luptă în Marea Neagră a existat doar în 2022 în primele luni de război când Marina rusă amenința cu o debarcare în regiunea Odessa. După scufundarea crucișătorului Moscova în aprilie 2022 în urma lovirii acestuia de rachetele ucrainene Neptun, Marina rusă și-a redus prezența în Marea Neagră iar loviturile ucrainene ulterioare cu drone navale de suprafață au forțat retragerea aproape totală de pe mare a navelor rusești de luptă.

 Actuala prezența navală rusă intensificată are loc după ce Insula Șerpilor a fost, recent, ținta unor lovituri aeriene rusești. Astfel, bombardiere rusești Tu-22M3 au lansat, pe 12 septembrie, două rachete Kh-22/32 spre Insula Șerpilor, iar pe 11 septembrie, avioane de luptă rusești au lansat în direcția Insulei Șerpilor șase rachete antiradar Kh-31P.

Contextul specific de război din prezent, pe fondul căruia Rusia și-a intensificat prezența militară navală în Marea Neagră și a atacat Insula Șerpilor cu Aviația, este dominat de contraofensiva rusească în regiunea Kursk și situația dificilă în care se află forțele ucrainene care luptă de la vest de Donețk. Acolo, trupele ruse au mutat, momentan, efortul principal pe direcția Kurakhovo care este flancul sudic al operației de capturare a orașului Pokrovsk.

Pentru a reuși în ambele operații, eliberarea regiunii Kursk și capturarea orașului Pokrovsk, forțele ruse au nevoie, posibil, și de o distragere a forțelor ucrainene, inclusiv prin bombardamente masive de pe mare cu rachete Kalibr. Nu poate fi exclusă nici amenințarea cu debarcarea în regiunea Odessa, care este totuși mai puțin probabilă.

Pe de altă parte, este la fel de posibil, ca pe fondul concentrării mari a atenției factorilor de decizie ucraineni pe cele două operații – Kursk și Pokrovsk, forțele ruse să încerce ocuparea Insulei Șerpilor. Astfel, rușii ar reuși din nou să blocheze de pe mare traficul comercial ucrainean fără să fie nevoiți să lovească cu drone porturile dunărene Izmail și Reni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel