Luna trecută, Statele Unite, împreună cu alte țări, au luat decizia de a patrula Marea Roșie într-o nouă misiune - Operațiunea Prosperity Guardian - pentru a încerca să atenueze temerile că perturbarea uneia dintre rutele comerciale vitale la nivel global ar putea afecta economia mondială.
Franța este unul dintre aliați care și-au exprimat rezerve cu privire la plan și au refuzat ideea de a fi sub comanda SUA, astfel că Marina Franței, care operează deja în regiune cu misiunile UE Atalanta și Agenor, operează în mod semi-autonom, dar sunt mai mult ca sigur în coordonare cu americanii și ceilalți aliați.
„Operațiunea franceză constă, pe de o parte, în patrularea zonelor maritime în care activează houthi pentru a-i opri”, a declarat reporterilor contraamiralul Emmanuel Slaars, comandantul comun al forțelor franceze din regiune. „Aceste patrule sunt în coordonare cu operațiunea Prosperity Guardian”.
Fregata Languedoc escortează prin Marea Roșie navele sub pavilion francez sau nave legate de „interesele franceze”. ”Le însoțim pe tot parcursul traversării", a adăugat Emmanuel Slaars.
Costul rachetelor Aster 15 ar putea pune probleme
Aster / MBDA, Twitter
În decembrie, fregata franceză Languedoc care patrula în sudul Mării Roșii a doborât mai multe drone folosind rachete Aster 15, la un cost pe care analiștii apărării îl estimează la aproximativ 1 milion de euro pe rachetă.
Comandantul naval francez din Oceanul Indian a justificat utilizarea rachetelor de un milion de euro fiecare. Acestea au fost folosite pentru a doborî dronele rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca navele în Marea Roșie.
„Valoarea reală nu este prețul rachetei pe care o folosim, ci prețul a ceea ce protejăm”, a spus contraamiralul Emmanuel Slaars. Același comandant naval a spus că „fără îndoială” că Languedoc a fost ținta unui incident la începutul lunii decembrie, când o navă de război a folosit rachete MBDA Aster 15 pentru a doborî două drone care veneau din direcția Yemen.
Comandantul susține că nu toate dronele folosite de houthi sunt muniții zburătoare ieftine (drone kamikaze), iar unele variante folosite pentru observarea țintelor sunt „destul de sofisticate”. Doborârea dronelor de recunoaștere poate preveni un atac mai mortal, a spus Slaars.
Rebelii Houthi folosesc datele furnizate de Iran pentru urmărirea navelor și identificarea țintelor potențiale și apoi zboară cu avioane de supraveghere pentru a cerceta navele înainte de a le ataca cu drone și rachete antinavă, potrivit lui Slaars. Tehnologia de dronă și rachetă folosită de Houthi provine din Iran, „nu există niciun secret”, a spus viceamiralul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News