Marina americană primește primul submarin fără echipaj uman (Foto): Programul Orca aduce o nouă clasă de submarine autonome în dotarea forţelor navale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Orca este un submarin fără echipaj, livrat recent Marinei SUA de către compania Boeing. Acesta reprezintă o nouă clasă de submarine autonome capabile sa execute o varietate de misiuni pentru forțele navale.

 

 

Forțele Navale ale SUA a de mai mulţi ani în derularea programe militare de înzestrare cu submarine fără echipaj (UUV)  de dimensiuni foarte mari, de tip XLUUV, care pot parcurge distanțe mari și pot planta mine anti-navă fără a pune marinarii în pericol.

După cum afirmă Boeing, livrarea Orca - un vehicul subacvatic fără echipaj (UUV) complet autonom, cu o capacitate mare de încărcare - reprezintă "punctul culminant a mai mult de un deceniu de muncă". Vehiculul este derivat dintr-un proiect anterior cunoscut sub numele de Echo Voyager - la rândul său o evoluție a prototipurilor de UUV Echo Seeker și Echo Ranger - pe care compania a început să îl proiecteze și să îl dezvolte în 2012.

În 2017, Forțele Navale ale SUA au acordat contracte pentru dezvoltare de XLUUV-uri atât Boeing, cât și companei Lockheed Martin, înainte de a acorda Boeing și şantierului naval Huntington Ingalls Industries aproximativ 43 de milioane de dolari pentru patru submarine de tip Orca, în februarie 2019. Un al cincilea UUV Orca a fost comandat ulterior în lună martie a aceluiași an.

Inițiativa face parte dintr-un efort mai amplu de a achiziționa noi platforme robotizate pentru înzestrarea U.S. Navy cu noi capabilităţi militare. De asemenea, U.S. Navy achiziționează și testează o varietate de alte nave de suprafață fără echipaj uman și sisteme aeriene fără pilot la bord.

Într-un comunicat de presă, compania Boeing a descris Orca ca fiind o nouă clasă de submarine autonome care pot îndeplini misiuni complexe şi oferă U.S. Navy posibilitatea de a avea superioritate maritimă în ape contestate.

,,Acesta este punctul culminant a mai mult de un deceniu de muncă de pionierat, dezvoltând un vehicul submarin cu rază lungă de acțiune, complet autonom, cu o capacitate mare de încărcare utilă, care poate opera complet independent de un vehicul gazdă", a declarat Ann Stevens, vicepreședinte pentru sisteme maritime la Boeing.

Orca a fost pus la încercare în timpul mai multor faze de testare pe mare, inclusiv a efectuat manevre complexe , înainte ca primul sistem să fie livrat luna aceasta, potrivit Boeing.

Orca este o dronă de tip XLUUV, adică Extra Large Unmanned Undersea Vehicle. Potrivit Naval News, în februarie 2019 companiei americane Boeing i-a fost atribuit un contract în valoare de 43 de milioane de dolari pentru fabricarea, testarea și livrarea a patru drone de tipul XLUUV. Dronele vor fi reconfigurabile.

Sursa citată precizează că în urmă cu trei ani, un fost reprezentant al Boeing, aflat la conducerea programului de înzestrare, a precizat că inițial dronele vor avea caracteristicile unor module de acțiune împotriva minelor.

În ceea ce privește capacitățile viitoare, Orca ar putea efectua misiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, război anti-submarin și electronic, și chiar ar pute avea capacitatea de a efectua lovituri împotriva țintelor adverse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel