Marina americană mai desfășoară misiuni de tip ”Stații de Parteneriat” cu țări din Africa, America Centrală și America de Sud, activitățile fiind axate pe susținerea țărilor partenere în domeniul securității maritime.
Misiunea CPS în Liban este concepută pentru a consolida capacitatea partenerului nostru prin schimb de experiență la nivel de experți, îmbunătățind astfel interoperabilitatea și relațiile militare dintre Marina SUA și Forțele Armate Libaneze (LAF), se precizează în comunicatul de presă al Forțelor Navale americane.
O nouă oportunitate pentru US Navy
„Aceasta este o nouă oportunitate pentru marina americană de a lucra cu omologii noștri libanezi”, a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandant al NAVCENT, Flotei a 5-a americane și al Forțelor Navale Combinate. „Incepem o nouă eră de consolidare și extindere în procesul de construire a capacității în întreaga regiune.”
Misiunea include schimburi de experiență la nivel de experți între personalul LAF și NAVCENT privind protecția împotriva minelor, răspunsul la dezastre, sănătatea publică și capabilitățile de construcție.
Din partea SUA, în activitățile comune cu militarii libanezi, sunt implicați tehnicieni de eliminare a materialelor explozive și scafandri ai Marinei, o echipă medicală și un batalion de construcții navale, ultimul participând la construirea unei facilități de sprijin pentru securitatea maritimă, împreună cu militarii LAF.
SUA nu vor să se retragă din Orient și schimbă abordarea
Comentariul autorului: În ultimii doi ani, trupele americane s-au retras succesiv din Siria, Afganistan și Irak. De asemenea, Washingtonul își reduce spectrul de misiuni militare și în Arabia Saudită, prin retragerea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot. Aparent, aceste mișcări dau impresia unei cedări de influență din partea SUA, în regiunea Orientului Mijlociu.
Cu toate acestea, Casa Albă a anunțat că nu se retrage din regiune, ci doar schimbă modalitatea de abordare a problematicii destul de complexe, implicarea fiind făcută în cea mai mare parte la nivel diplomatic și prin activități care nu necesită operații militare de luptă. Prezența de parteneriat militar în Liban se încadrează în această nouă strategie americană.
Zonele cu risc de acumulare a forțelor ostile, cum ar fi organizațiile teroriste Statul Islamic și Al Qaeda, vor fi doar monitorizate de la distanță, cu menținerea unor capabilități importante de lovire aeriană și de forțe speciale, pentru intervenție în caz de creștere a amenințării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News