Decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei a alimentat și mai mult miturile despre achiziția de Patriot. Pe data de 20 iunie 2024, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot.
„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicatul CSAT.
Sistemele Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind cea mai scumpă din istoria României.
Patru sisteme au fost livrate, din care două sunt operaționalizate, iar încă trei urmează să fie contractate.
Acum că am reamintit foarte pe scurt contextul în care ne aflăm, ne îndreptăm spre punctul culminant.
Ajungem la cele două mari dezinformări înghițite și nemestecate de unii români și alimentate fals nu doar de propaganda rusă, ci și de oameni din media, uneori cu bună știință. Concluziile și mobilul alimentării acestor dezinformări le poate trage fiecare în parte.
„Sistemele sunt nefuncționale dacă sună goarna iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
I. „Din cele 4 sisteme livrate donăm unul Ucrainei, deși două sunt nefuncționale”. FALS.
Lansator Patriot aflat în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: DefenseRomania
O teză pe care am auzit-o des, inclusiv în platourile de televiziune.
Sunt într-adevăr 4 sisteme livrate iar două sunt operaționalizate, celelalte două fiind în curs de operaționalizare.
Operaționalizarea e o procedură militară etapizată ce ține de pregătirea personalului, inclusiv de trageri reale ale sistemelor în diferite exerciții militare. Orice tip de tehnică militară a oricărei armate din NATO, dar și non-NATO, parcurge acești pași.
Faptul că două sisteme sunt în curs de operaționalizare nu înseamnă că ele sunt nefuncționale, așa cum fals e indusă această idee. În cazul nefericit și ipotetic în care ar suna goarna, al unui atac împotriva României, toate cele patru sisteme vor apăra România la capacitate maximă. Așadar ele sunt operabile, iar două în curs de operaționalizare - ceea ce înseamnă o procedură tehnică și birocratică.
II. „România a plătit deja americanilor miliardele pentru toate cele 7 sisteme Patriot, dar partenerul strategic nu a livrat decât 4”. FALS.
Sistemul Patriot, foto: Regimentul 74
O altă minciună repetată la nesfârșit cu scopul de a deveni adevăr.
Achiziția celor 7 sisteme Patriot e etapizată. Au fost achitate cele 4 sisteme, care de altfel au fost și livrate, urmând ca următoarele 3 să fie achitate și contractate.
Cu alte cuvinte următoarele 3 sisteme nici nu aveau cum să fie livrate în contextul în care nici măcar nu s-a semnat contractul pentru ele!
Parlamentul a aprobat programul, s-a trimis LOA (Letter of Request for Letter of Agreement) către SUA, urmând contractarea următoarelor 3 sisteme. Probabil că războiul împotriva Ucrainei și cererea mare de armament la nivel mondial pot decala puțin calendarul, dar CSAT a solicitat urgentarea semnării acordului. Însă plățile s-au finalizat doar pentru cele 4 sisteme care au fost deja livrate.
Nimic secretizat sau ocult, ci doar informații oficiale ce necesită un minim de efort de verificare. Mai departe, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă alege să judece cu propria-i minte ori să înghită în continuare pe nemestecate broaște. Uneori - și nu de puține ori - rusești.
Câteva detalii despre Patriot, doar o parte din sistemul stratificat de apărare a României
Patriot este un sistem cu rază lungă de acțiune la mare altitudine și pentru orice vreme, care a fost testat riguros de peste 2.500 de ori sub supravegherea Armatei SUA în condiții reale de conflict.
Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Patriot este doar o parte din sistemul stratificat de apărare al României. Ele vor fi completate de achiziția viitoare de sistemele SHORAD/VSHORAD care vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk.
SHORAD/VSHORAD vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune, sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News