Marele transfer de arme al SUA către Ucraina este substanțial, dar are și unele lacune mari: Prea puţin piloţi pentru avioanele F-16

S.I. Catalin |
Data publicării:
Bomba ghidată AGM-154. Sursa foto: military.com.
Bomba ghidată AGM-154. Sursa foto: military.com.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi un transfer major de arme și asistență din partea SUA către Ucraina, afirmând pe canalul său personal de Telegram că Kievul va primi 7,9 miliarde de dolari în sprijin militar.

„Sunt recunoscător președintelui american Joseph Biden, Congresului SUA și ambelor partide, republican și democrat, și întregului popor american pentru anunțul de astăzi privind acordarea unui ajutor semnificativ pentru apărare Ucrainei în valoare totală de 7,9 miliarde de dolari și impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Zelenski.

„Vom utiliza această asistență în modul cel mai eficient și transparent pentru a ne atinge principalul obiectiv comun: victoria Ucrainei, o pace justă și durabilă și securitatea transatlantică, a spus el.

O declarație publicată joi de biroul președintelui american Joe Biden, de asemenea, a declarat că pachetul va conține arme cu rază lungă de acțiune, instruire și arme defensive care vor oferi Ucrainei „sprijinul de care are nevoie pentru a învinge”.

Conform declarațiilor lui Zelenski și anunțului lui Biden, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, extinderea programelor de formare pentru piloții ucraineni de F-16 și, conform liderului ucrainean, „o nouă categorie de arme care nu au mai fost transferate forțelor armate până acum, iar aici vorbim despre rachete cu rază lungă de acțiune”.

Anunțul lui Biden a specificat că o armă cu rază lungă de acțiune care urmează să fie furnizată Ucrainei va fi bomba ghidată AGM-154 JSOW.

Raza maximă de acțiune a bombei AGM-154, care, cu excepția celor mai recente versiuni, nu are niciun mijloc de propulsie și zboară spre țintă cu ajutorul unui sistem de aripi, este de 130 de kilometri (81 de mile).

Ucraina dispune deja de drone de fabricație proprie și de rachete donate de Franța și Marea Britanie, care zboară cu sute de kilometri mai departe.

Pentru a folosi bombe ghidate la distanță maximă, avionul care lansează bomba trebuie să zboare la o altitudine mare. Acest lucru este dificil pentru piloții ucraineni, care sunt depășiți numeric de forțele aeriene ruse și care trebuie să atace în mijlocul rețelei dense de apărare aeriană a armatei ruse pentru a efectua majoritatea misiunilor de atac.

Bombele cu planetare utilizate deja de forțele aeriene ucrainene sunt lansate aproape întotdeauna de la joasă altitudine, pentru a ține avioanele ucrainene departe de radarele rusești, dar cu prețul unei raze de acțiune reduse.

Zelenski a confirmat, de asemenea, că 18 piloți ucraineni vor participa la antrenamentele pentru F-16 gestionate de SUA. Nici el și nici Biden nu au precizat dacă acești piloți vor începe pregătirea împreună sau în grupe eșalonate.

Primul grup de piloți ucraineni de F-16, șase aviatori, ar fi trecut de la statutul de neantrenat pe F-16 la cel de luptă în iulie, după paisprezece luni de pregătire.

Lipsa locurilor disponibile în programele de formare existente în cadrul NATO și al aliaților NATO a reprezentat principalul blocaj al programului F-16 al Ucrainei.

Un pilot ucrainean de F-16 a murit în luptă în luna august. Deși Washingtonul și-a păstrat dreptul de veto în ceea ce privește permiterea Forțelor Aeriene Ucrainene să piloteze F-16, Țările de Jos, Danemarca și Norvegia s-au angajat să doneze puțin peste 60 de aeronave, majoritatea produse în anii 1990 sau 2000.

La ritmul actuale de pregătire și presupunând că nu vor mai exista alte pierderi, acum că pregătirea piloților a crescut de la șase în paisprezece luni la optsprezece într-o perioadă cel puțin la fel de lungă, Ucraina ar putea avea suficienți piloți pregătiți pentru a pilota toate avioanele F-16 care i-au fost promise, în încă doi sau trei ani - aproape exact atât timp cât bombardierele rusești au lansat rachete asupra infrastructurii ucrainene.

Patriot este considerat în general cel mai eficient sistem de apărare antiaeriană pus la dispoziție de ambele părți în războiul ruso-ucrainean.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel