Marele dezavantaj al Ucrainei: Cu F-16 nu poți lupta în stil sovietic. Americanii au avut nevoie de decenii pentru a implementa reformele

Odată cu primele avioane F-16 Fighting Falcon ucrainenii se vor confrunta și cu primele provocări. Iar o serie de experți și piloți americani arată că mentalitatea și modul de luptă al comandanților va fi cea mai mare provocare.

Ucraina urmează să primească în câteva săptămâni avioane F-16 din partea aliaților. Dar toate analizele arată că impactul imediat al aeronavelor pe câmpul de luptă va fi limitat.

Dificultăți vor exista și din cauza numărului mic de aeronave și lipsa piloților instruiți. Astfel, potrivit oficialilor americani și ucraineni citați de New York Times, 20 de piloți vor fi instruiți în acest an.

Cu doi piloți per aeronavă, Ucraina va putea folosi 10 aeronave în același timp pentru misiuni de luptă, se arată în articol. Washington Post sugerează că Ucraina nu va primi mai mult de 20 de aeronave în acest an și doar șase piloți vor fi instruiți până la sfârșitul verii.

Dar alți experți atrag atenția asupra mentalității și strategiei sovietice în fața căreia mulți comandanți ucraineni sunt prizonieri. Iar pentru a folosi F-16 la capacitate maximă e nevoie de o schimbare drastică a acestei strategii.

Cu alte cuvinte ucrainenii trebuie să schimbe drastic modul în care luptă.

 

Comandanții Ucrainei trebuie să accepte reforma și să renunțe la doctrina și tacticile sovietice. Iar acest lucru nu e ușor

 

2. Fotografii... (1-f-16_63528900.jpg)

Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

Un raport al think tank-ului Mitchell Institute, semnat de experții David Deptula și Christopher Bowie arată că „comandanții Forțelor Armate Ucrainene vor trebui să renunțe la doctrina, tacticile, tehnicile și procedurile sovietice în care au fost antrenați”.

„Însă vechile obiceiuri mor greu. Ucrainenii trebuie să fie dispuși să adopte noi concepte și să aibă dorința de a rescrie manualele despre angajarea militară”, mai arată raportul care concluzionează că acest lucru nu va fi deloc ușor.

David Deptula, expert la Mitchell Institute și fost general american (r.) al U.S. Force, unul din cei care au întocmit raportul, într-un interviu acordat Business Insider a subliniat că o asemenea schimbare de mentalitate durează ani. „Vor dura ani de zile până când ucrainenii vor reuși să treacă de la modelul militar sovietic la doctrina militară occidentală”, spune acesta.

Doctrina sovietică tinde spre rigiditate și plasează comandantul dependent de planul inițial de luptă mai degrabă decât să aducă creativitate și inițiativă proprie în timpul misiunilor pe câmpul de luptă. 

 

Problema mentalității s-a văzut și în contraofensiva din 2023. La americani a durat decenii procesul de reformă

 

3. Foto: Гене... (ucraina-soldat-rinvazie_30159700.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Iar problema Ucrainei e că majoritatea ofițerilor săi superiori au fost școliți în Armata sovietică, în academiile militare sovietice și au o imagine sovietică / rusă asupra câmpului de luptă. Sursa citată amintește că există o confruntare de mentalitate ce se observă de mai bine de doi ani, de la invadarea pe scară largă a Ucrainei, când ofițerii superiori ucraineni au dificultăți în a se adapta tacticilor occidentale și revin de cele mai multe ori la cele sovietice, lucru care s-a văzut și în timpul contraofensivei din 2023, fapt ce a dus la neînțelegeri între ucraineni și aliați. Acest lucru se schimbă treptat pe măsură ce crește o nouă generație de ofițeri.

Iar americanii își amintesc că a durat ani până au reușit să reformeze sistemul militar și să își schimbe mentalitatea, făcând referire la actul Goldwater - Nichols din 1986 care nu doar că a eliminat rivalitatea dintre servicii în zona militară, rivalități ce împiedicau operațiuni comune între structurile de forțe, dar a reformat structura de comandă a U.S. Army, a crescut puterea șefilor de Stat Major și a simplificat lanțul militar de comandă. Însă toate acestea au durat mult.

Acest lucru va trebui să-l facă și ucrainenii pentru a câștiga sau chiar pentru a supraviețui. În fața superiorității numerice ruse și a superiorității resurselor ruse, Ucraina trebuie să eficientizeze maximum capacitățile sale. Asta înseamnă un război flexibil și coordonat. Sursa citată dă și un exemplu: Artileria de la sol și rachetele pot fi folosite pentru a distruge sistemele antiaeriene și a permite aviației militare să ofere sprijin aerian care e vital în operațiunile militare.

 

F-16 e vulnerabil iar numărul de avioane va fi mic. Reformele nu vor fi ușoare, dar sunt obligatorii

 

4. Avioane am... (f-16-ucraina_63152700.jpg)

Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force via Mil.in.ua

Dar nu puțini experți arată că F-16 sunt foarte vulnerabile în spațiul aerian al Ucrainei în acest moment, iar Kievul ar putea să nu primească suficiente avioane pentru a suporta pierderile pe care le-ar putea implica misiunile de respingere a forțelor ocupante ruse.

„Aceste reforme nu vor fi ușoare. A fost nevoie de decenii pentru ca militarii americani să adopte noile principii ale operațiunilor comune și structura comună stabilită de Actul Goldwater-Nichols din 1986”, conchide generalul american de aviație David Deptula. 

El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că Armata Ucrainei nu poate adopta imediat anumite schimbări de tactică și doctrină, ci e obligatoriu să o facă daca va dori să recupereze dimensiunea disprporționată de care dispune Rusia.

Expertul spune că dorința de reformă a Armatei Ucrainei există, cel puțin la nivelurile inferioare, dar procesul trebuie să vizeze întreaga Armată.

CITEȘTE ȘI: „Orchestrike” sau lovitura orchestrei, dezvoltată în timp record de MBDA: Rachetele Spear se transformă într-un roi de atac și colaborează între ele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel