"A contat intervenţia în Ungaria. A contat efortul militar al României şi până în 1918 şi cel din 1918-1919, refuzând să se oprească la Tisa. Situaţia era complicată cu Rusia, cu ceea ce se întâmpla în Ungaria şi agresivitatea regimului Bel Kun (...).
Aliaţii apreciau că ar fi putut să negocieze mai bine cu regimul sovietic de la Budapesta, dacă România nu ar fi avansat dincolo de Tisa, în Ungaria. Faptul că au intrat în Budapeste a elimenat factorul acesta din negocierile de pace. Nu a mai contat. Această Republică Sovietică a dispărut, nu a mai fost luată în calcul.
Noua armată maghiară construită de Bela Kun fusese susținută de naționaliștii maghiari, până când au descoperit că armata avea scopul de a promova ideologia bolșevică decât cea de a reconstitui o Ungarie istorică (....) Am reuşit să eliminăm sovietele maghiare, ceea ce a dat posibilitatea relaxării unui front de negocieri (...) În momentul respectiv toată lumea dorea să iasă din război", spune istoricul Daniela Zaharia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News