Marea Britanie vede în Kosovo o potențială piață de armament. Cu toate asigurările primite, Serbia ar putea reacționa mai dur ca în urmă cu trei ani

Cătălin Costea |
Data publicării:
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo

Ministerul britanic al Apărării are în vedere exporturi de armament către Kosovo, subliniind posibilele beneficii atât pentru securitatea kosovană, cât și pentru industria de apărare din Marea Britanie. Într-un mesaj scris din 3 februarie, laburistul David Taylor l-a întrebat pe secretarul de stat pentru Apărare care este „impactul potențial al exporturilor de arme ale Regatului Unit în Kosovo asupra (a) securității kosovare și (b) creșterii economiei de apărare a Regatului Unit”.

Trei zile mai târziu, Maria Eagle, ministrul de stat la Ministerul Apărării, a răspuns menționând că Regatul Unit „continuă să monitorizeze îndeaproape situația securității din Kosovo”, în timp ce forțele britanice rămân „dislocate în această țară pentru a sprijini misiunea KFOR a NATO de menținere a unui cadru sigur și securizat”.

Eagle a explicat că „HMG [Guvernul] explorează, de asemenea, oportunități de export de apărare către Kosovo”, despre care aceasta susține că ar putea „ajuta la sprijinirea locurilor de muncă în Regatul Unit și la menținerea bazei noastre industriale de apărare de clasă mondială, alături de consolidarea securității și rezistenței Kosovo”.

Ministrul de stat a subliniat că orice licență pentru aceste exporturi va fi acordată „în conformitate cu Criteriile strategice de licențiere pentru export ale Marii Britanii”, dând asigurări că aspecte precum riscul și impactul asupra stabilității regionale sunt luate în considerare cu atenție.

„Nu emitem licențe în cazul în care acest lucru ar fi în contradicție cu Criteriile, inclusiv în conformitate cu Criteriul 4, care impune să determinăm dacă există un risc clar ca articolele furnizate să submineze pacea și securitatea generală.”

Evaluarea exporturilor de arme către Kosovo, efectuată de către Ministerul Apărării, susțin oficialii britanici, face parte dintr-un efort mai amplu de sprijinire a misiunilor de menținere a păcii și a dezvoltării în regiune, continuând în același timp să protejeze apărarea și interesele economice ale Regatului Unit.

În pofida tuturor asigurărilor date de guvernul britanic, foarte probabil aceste declarații vor inflama din nou autoritățile sârbe.

În aprilie 2022, Belgradul a reacționat dur la informațiile apărute în presa locală potrivit cărora Marea Britanie a livrat pentru Kosovo 50 de piese de armament antitanc ușor de nouă generație (NLAW) și urma să livreze 20 de rachete Javelin. 

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat imediat că înarmarea Kosovo de către Regatul Unit este contrară Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU privind Kosovo și alte acorduri internaționale.

Aleksandar Vulin, ministru de Interne la acea vreme, în prezent directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, a fost mai dur, afirmând că trimiterea de arme în Kosovo, de către Regatul Unit, a fost „un act ostil” și că nu se poate spera la pace “înarmând teroriștii.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel