Potrivit publicației UK Defence Journal, premierul britanic a declarat (10 februarie, conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg) următoarele:
„Cu cât aceste sancțiuni sunt mai dure, cu cât sunt mai automate [rapide], cu atât avem mai multe șanse de a descuraja ceea ce cred că este un răspuns irațional [al Rusiei]. Dar ceea ce facem, de asemenea, este să ne asigurăm că atragem atenția rușilor, le ocupăm lățimea de bandă și ne pregătim pentru întreaga frontieră de est a NATO […].
Susținem întreaga operațiune. Suntem la Cold Response în nord – zona Norvegiei, cu portavionul HMS Prince of Wales, Brigada 16 de asalt aerian. În Estonia, dublăm prezența la Tapa. În Polonia, adăugăm încă 350 de militari de la [unitatea] 45 Comando.
Facem poliție aeriană în România, creștem numărul de avioane Typhoon pe care le desfășurăm în Cipru – o escadrilă de aeronave – și trimitem nave în estul Mediteranei și Marea Neagră, un OPV [navă de 1.700 tone din clasa River pentru misiuni de patrulare maritimă] și un tip 45 [distrugător de 8.000 tone din clasa Darring]. Și, de asemenea, punem în așteptare 1.000 de militari pentru o posibilă criză umanitară, care ar putea avea loc la frontierele de est ale NATO. Așa că ne pregătim.”
La baza aeriană britanică Akrotiri, din Cipru, sunt deja dislocate 9 avioane de luptă Typhoon FGR-4, care sunt implicate în operația Shader (anti-ISIS) desfășurată în Irak și Siria. După anunțul premierului britanic, Boris Johnson, prezența va crește la 15 – 16 aeronave, cât este nivelul unei escadrile de aviație tactică.
Prezența militară de înaltă tehnologie a NATO în estul Mării Mediterane este una impresionantă. În regiune, sunt dislocate două grupuri de lovire aeronavală complet operaționale, având ca nave principale portavioanele Harry S. Truman (SUA) și Charles de Gaulle (Franța). La nevoie, acestora li se poate adăuga și portavionul italian Cavour, care în cursul anului trecut a fost certificat pentru operații cu aeronave F-35 de generația a cincea.
Rusia, de asemenea, formează în estul Mediteranei cea mai mare grupare navală de la dizolvarea URSS.
La începutul lunii februarie, a traversat Canalul Suez și a intrat în Marea Mediterană un detașament de nave de la Flota din Oceanul Pacific. În compunerea acestuia se află crucișătorul Varyag, distrugătorul Amiral Tributs și petrolierul Boris Butoma.
Pe 07 februarie, un alt detașament de nave (de la Flota de Nord), format din crucișătorul Mareșal Ustinov, fregata Amiral Kasatonov și distrugătorul Viceamiral Kulakov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News