Marea Britanie și Suedia sunt de acord să coopereze pentru realizarea unui nou avion de luptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tempest UK, viitorul avion britanic de generația a VI-a
Tempest UK, viitorul avion britanic de generația a VI-a

Marea Britanie şi Suedia au convenit vineri să analizeze posibilitatea unei cooperări în domeniul avioanelor de luptă şi au oferit această oportunitate şi altor parteneri, ţara scandinavă având astfel posibilitatea de a participa la realizarea unui avion britanic de vânătoare de generaţie viitoare.

Anul trecut, Marea Britanie a dezvăluit planurile unui nou avion de vânătoare denumit Tempest, punând astfel sub semnul întrebării viitorul cooperării europene în domeniul apărării, în condiţiile în care Franţa şi Germania au demarat un program comun de realizare a unor noi avioane de luptă care să facă faţă ameninţărilor viitoare.

Tempest, care va înlocui avionul Eurofighter Typhoon începând din 2040, va fi proiectat şi construit de BAE Systems, cea mai mare companie britanică din domeniul apărării, alături de fabricantul de motoare Rolls Royce, de firma italiană Leonardo şi de constructorul european de rachete MBDA.

Compania suedeză SAAB nu se va alătura imediat acestei echipe, dar se va implica într-un studiu tehnologic mai amplu care schiţează viitoarele parteneriate britanice post-Brexit din domeniul apărării şi care ar putea determina şi alte state să se alăture acestui proiect, au anunţat oficialităţile suedeze. "Brexit sau nu, Suedia are un interes strategic de a-şi consolida relaţiile cu Regatul Unit", a declarat ministrul suedez al apărării, Peter Kultqvist, prezent la Royal International Air Tattoo, un show aerian care se desfăşoară în vestul Angliei.

Ministerul britanic al apărării a anunţat că acordul prevede dezvoltarea unui program comun de realizare a unui avion de luptă şi un program de achiziţii. Studiul, ale cărui rezultate sunt aşteptate în toamna anului 2020, "pune bazele unei colaborări şi invită şi alte state să participe la discuţiile noastre", a declarat ministrul britanic al apărării, Andrew Stuart. Totodată,el a spus că Marea Britanie va rămâne un partener de prim rang al vecinilor săi europeni în cadrul NATO după ce va părăsi Uniunea Europeană.

Analiştii afirmă că nu este clar dacă Europa îşi va permite în viitor mai mult de un program de dezvoltare a unor avioane de luptă care să le înlocuiască pe actualele trei - Rafale, din Franţa, Gripen, din Suedia şi Eurofighter, program internţional în care este angrenată şi Marea Britanie. Dar analistul din domeniul apărării Francis Tusa afirmă că Marea Britanie şi Franţa au nevoi militare diferite, aşa încât nivelul de cooperare existent deja între Marea Britanie şi Suedia sugerează că atât Tempest, cât şi viitorul Sistem Aerian de Luptă franco-german s-ar putea derula în paralel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel