Marea Britanie și Germania au în vedere construirea de rachete cu rază lungă pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Putin

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA

Londra i-a spus clar Berlinului că dorește să colaboreze la crearea unei arme cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de mile (aproximativ 3.200 km). Această rachetă ar putea fi folosită pentru a lovi ținte la Moscova dacă președintele rus Vladimir Putin decide să folosească arme nucleare tactice a precizat publicația The Times, pe 25 iulie. Informația vine în urma recentei vizite la Berlin a Secretarului britanic al Apărării, John Healey.

Se crede că în cadrul vizitei, Healey, a discutat, pe 24 iulie, cu omologul său german, Boris Pistorius, despre proiectul noii arme. Conform planurilor, aceste rachete cu rază lungă de acțiune ar urma să fie dislocate în Germania, înlocuind rachetele americane cu rază lungă care vor fi staționate acolo.

O sursă diplomatică a spus pentru The Times că declarațiile recente ale lui Putin sugerează că Rusia coboară pragul de utilizare a armelor nucleare tactice. „Aceasta este o evoluție alarmantă”, a spus diplomatul.

Pe 24 iulie, Healey a semnat o declarație comună cu Pistorius, în care atât Londra, cât și Berlinul s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, menționând în mod special capabilitățile pe rază lungă. Documentul afirmă că „ministerele Apărării din Germania și Regatul Unit, împreună cu partenerii, vor urmări o cooperare cuprinzătoare pe termen lung în domeniul capabilităților pe rază lungă”. De asemenea, a făcut referire la „o lovitură de precizie profundă”, dar nu a specificat participarea altor țări sau capabilitățile precise.

O sursă britanică din apărare a declarat pentru The Times că toate „opțiunile erau pe masă” și nu s-a convenit deocamdată cum va arăta capabilitatea de lovitură profundă. Potrivit sursei, Marea Britanie nu a decis încă dacă va intra într-un parteneriat bilateral sau multilateral.

John Healey a făcut, în perioada 24 – 25 iulie, primele sale vizite în calitate de nou secretar al Apărării în Franța, Germania, Polonia și Estonia, în ceea ce a fost numit ”turneul de 48 de ore pentru diplomația apărării”.

Germania, Franţa şi Polonia conveniseră deja în urmă cu o lună să coopereze pentru a dezvolta o armă cu rază lungă de acțiune care ar urma să fie echipată cu încărcătură convențională. "Chiar şi o putere nucleară trebuie să îşi susţină descurajarea nucleară cu un sistem de descurajare convenţională", a precizat, atunci, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. Franţa s-a abţinut mult timp de la dezvoltarea unor astfel de capabilități deoarece a considerat că îşi slăbeşte descurajarea nucleară.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă a Europei nu sunt capabilitățile convenționale de descurajare ci paritatea armelor nucleare cu Rusia, în eventualitatea în care Europa va fi nevoită să își asume un rol strategic de mare putere militară. Singurele puteri nucleare europene, Franța și Marea Britanie, au împreună de 10 ori mai puține focoase nucleare față de Rusia, și din această perspectivă, descurajarea convențională nu va funcționa în fața Rusiei.

Ocazional, Moscova face referiri la armele sale nucleare, în special când se află într-o situație dificilă pe front în războiul împotriva Ucrainei sau când sunt aduse în discuție noi arme occidentale pentru a sprijini Ucraina. Rusia consideră că nu are cum să piardă războiul cu Ucraina atâta timp cât are arme nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel