Potrivit Bloomberg (citat de Radio Libertatea pe 11 aprilie), în următoarele două săptămâni, liderii militari intenționează să convină asupra detaliilor modului în care o „coaliție a celor dispuși” condusă de Europa va ajuta la securizarea spațiului aerian, a coastei și a teritoriului Ucrainei, precum și la reconstrucția forțelor armate, au declarat vineri ministrul britanic al Apărării, John Healy, și omologul său francez, Sebastien Lecornu.
Ei speră că acest lucru va demonstra că Europa este serioasă în ceea ce privește investirea propriilor resurse în viitorul postbelic al Ucrainei și îl va convinge pe președintele SUA să ofere „sprijin” sub formă de putere aeriană, securitate a frontierelor și informații, au declarat sursele.
Potrivit lui Lecornu, cei 30 de membri ai coaliției, care include și țări non-europene precum Canada, Australia, Japonia și Noua Zeelandă, au fost rugați să răspundă în scris până la sfârșitul săptămânii viitoare la o întrebare despre ce contribuție sunt dispuși să o aducă.
Deja, 15 dintre aceste țări și-au oferit forțele, inclusiv avioane, nave de război și alte echipamente militare, deși numărul țărilor care s-au angajat ferm să trimită trupe rămâne neclar, au declarat sursele.
Pe 10 aprilie, la sediul NATO din Bruxelles, a avut loc prima reuniune a miniștrilor apărării din 30 de țări în formatul „coaliției celor dispuși” pentru asigurarea păcii pe termen lung în Ucraina, inițiată în februarie de Franța și Marea Britanie.
Pe 27 martie, liderii a 27 de țări s-au reunit la Paris pentru un summit în care au discutat garanțiile pentru Ucraina după un posibil armistițiu, inclusiv despre posibila desfășurare a forțelor „coaliției celor dispuși” pe teritoriul său.
Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trupele occidentale din Ucraina, propuse de o „coaliție a celor dispuși” condusă de Franța și Marea Britanie, nu vor fi desfășurate pe linia frontului, ci vor opera în puncte strategice ca forțe de sprijin pentru securitate.
Recent, reprezentantul special al președintelui SUA, Keith Kellogg, a spus că forțele franco-britanice, împreună cu armata ucraineană, ar putea fi responsabile pentru apărarea întregului teritoriu al Ucrainei aflat la dreapta fluviului Nipru. Teritoriul controlat de Ucraina, aflat între malul stâng al Niprului și linia frontului ar urma să fie apărat doar de forțele ucrainene. Între beligeranți ar urma să fie instituită o zonă demilitarizată cu o lățime de aproximativ 30 de kilometri (18 mile).
Un astfel de plan contrazice complet cererile formulate în mod repetat ale Moscovei ca Rusia să stabilească controlul deplin asupra a patru regiuni (inclusiv centrele regionale Herson și Zaporojie) și absența trupelor străine în Ucraina, precizează Radio Libertatea pe 12 aprilie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News