Potrivit publicației, 17 dintre acestea au fost deja casate, în timp ce alte 11 rămân în depozit. Alte 10 vor fi dezmembrate pentru piese de schimb. Patru dintre ele vor fi folosite pentru instruirea tehnicienilor. Doar două pot fi vândute în străinătate.
Toate acestea ar trebui să se întâmple în cursul anului 2025. Alte patru avioane Eurofighter au fost trimise în Insulele Falkland, rămânând parte a Royal Air Force. Alte surse spun că această decizie va fi luată până în 2027.
Forțele Aeriene Regale britanice și-au retras avioanele Eurofighter Typhoon configurate conform standardului Tranche 1, pe fondul discuțiilor privind încorporarea unui număr mai mare de avioane de luptă stealth F-35, rămânând doar o escadrilă de patru avioane desfășurate ca forță de reacție rapidă în Insulele Malvine.
Acest proces a început treptat în 2015, când Regatul Unit și-a confirmat intențiile de a renunța treptat la flota sa de 53 de Typhoon în această variantă, procesul încheindu-se oficial recent. Planul prezentat pare să închidă complet această fereastră, spre marea dezamăgire a Kievului.
Starea actuală a acestor aeronave face imposibilă utilizarea lor, nu numai pentru Royal Air Force, în ciuda înrăutățirii situației de securitate. Din cele 49 de avioane Eurofighter, doar 2 pot fi vândute.
S-a ajuns în această situaţie ca toate avioanele Eurofighter Typhoon în versiunea Tranche 1 să fie casate, chiar dacă, Turcia se pare că era interesată să cumpere nişte aeronave de luptă folosite, aproximativ 40 de unități. Totuși, britanicii sunt interesați să vândă avioane noi pentru a menține capacitatea de producție a uzinei BAE Systems şi nu unele vechi cum sunt Eurofighter Typhoon în versiunea Tranche 1.
De asemenea, ar trebui să se înțeleagă că aeronavele Eurofighter Typhoon Tranche 1, aflate în serviciu din 2002, sunt avioane cu capacități de luptă foarte limitate în comparație cu variantele ulterioare. În esență, este un avion de luptă utilizat în scopuri de apărare aeriană, echipat cu arme de calitate inferioară.
În special, de la sfârșitul anilor 2000 până la începutul anilor 2010, aeronavele britanice Tranche 1 au fost modernizate la standardul Block 5, care este considerat complet funcțional pentru misiuni aer-aer și misiuni primare aer-sol.
Acesta era capabil să utilizeze rachete AIM-120, AIM-9L și ASRAAM (conform unor surse, și IRIS-T, deși există îndoieli cu privire la integrarea lor pe aeronavele britanice). Țintele terestre puteau fi atacate cu ajutorul bombelor ghidate Paveway II și GBU-16, datorită capsulei de ochire Litening III. Racheta Meteor a fost integrată în 2018 pe Tranche 2 Block 15.
Cu alte cuvinte, actuala flotă de avioane Eurofighter Tranche 1 are o valoare discutabilă pentru Royal Air Force. Cu toate acestea, modernizarea acestora în variante moderne s-a dovedit a fi foarte costisitoare, iar ideea a fost abandonată în cele din urmă. Din câte se pare, problema numărului acestor aeronave care mai pot fi considerate pregătite de luptă împiedică transferul sau vânzarea lor către o altă țară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News