Într-o declarație recentă în Parlament, James Cartlidge, ministru de stat la Ministerul Apărării, a oferit un răspuns detaliat cu privire la angajamentul Regatului Unit față de programul F-35.
Pe 5 februarie 2024, oficialul a declarat: „Toate națiunile partenere plasează comenzi pentru F-35 prin Biroul Programului Comun în loturi inițiale de rate reduse. Timpul mediu dintre plasarea comenzilor multinaționale pentru fiecare lot și livrările către țările client este între doi și patru ani.
(…) Comanda multinațională pentru loturile 15-17 de producție inițială la rată redusă a fost plasată la începutul anului 2023, care a stabilit termenele de livrare a altor treisprezece aeronave F-35B pentru Regatul Unit până în 2025.
Marea Britanie rămâne angajată pentru 138 de aeronave pe toată durata programului. Cu toate acestea, nicio țară nu a încheiat niciun contract în afara Lotului 17. Detalii precise ale termenelor de livrare pentru producția loturilor ulterioare vor fi preluate la momentul potrivit, ca parte a comenzilor multinaționale mai largi. Acest lucru asigură cea mai adecvată capabilitate și cel mai bun raport calitate-preț.”
Această declarație contrastează puternic cu ambiguitatea care a înconjurat planurile de achiziții ale Regatului Unit în urma documentului emis de Ministerul Apărării în 2021. Atunci nu s-a reiterat angajamentul față de 138 de avioane F-35, ceea ce a condus la speculații că Regatul Unit ar putea să își reducă implicarea în program. În schimb, a fost menționată intenția de a „mări dimensiunea flota peste cele 48 de F-35B deja comandate”, fără a specifica un număr țintă.
În martie 2021, First Sea Lord (și șef al Statului Major Naval britanic) a estimat că flota va avea în final un total de 60 - 80 aeronave F-35B, potrivit publicației britanice UK Defence Journal.
Din data de 1 mai 2023, Regatul Unit are 31 de avioane F35-B, un total de 48 urmând să fie livrat până la sfârșitul anului 2025, ca parte a unei comenzi inițiale „Tranșa 1”. Ministerul Apărării și-a confirmat intenția de a plasa o nouă comandă în „Tranșa 2” pentru 26 de aeronave, ceea ce duce mărimea flotei de F-35B la 74 de aeronave. Rămâne o ambiguitate cu privire la planurile pentru flota F-35 în ceea ce privește eventuala sa dimensiune, desfășurarea operațională și sarcinile; și există preocupări continue cu privire la costurile programului și rata de creștere a forței, a precizat Comisia Camerei Comunelor într-un raport din 10 septembrie 2023.
La rândul său, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, mareșalul aerian Richard John Knighton a precizat că ”decizia privind achiziția ulterioară, peste cele 74, va fi luată la mijlocul deceniului, în contextul a ceea ce decidem să facem în programul nostru Future Combat Air System. Este perfect plauzibil să ne imaginăm o situație în care am putea avea flota de 138 de F-35 pe care am descris-o inițial la începutul anilor 2000”, potrivit UK Defence Journal.
F-35 este o aeronavă stealth multirol de generația a cincea, capabilă să desfășoare simultan misiuni aer-suprafață, război electronic, colectare de informații și misiuni aer-aer. Varianta B operată de Royal Air Force și Royal Navy are o capabilitate scurtă de decolare și aterizare verticală (STOVL), ceea ce înseamnă că poate opera de pe uscat și pe mare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News