Marea Britanie nu a permis Ucrainei utilizarea rachetelor Storm Shadow în cadrul incursiunii din regiunea rusă Kursk

S.I. Catalin |
Data publicării:
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Guvernul britanic nu a acordat Ucrainei permisiunea de a utiliza rachete britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow în incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia, a raportat The Telegraph la 13 august, citând o sursă guvernamentală britanică nedivulgată. "Nu a existat nicio schimbare", ar fi declarat sursa pentru The Telegraph.

În ciuda declarațiilor anterioare ale unor foști și actuali oficiali britanici, Londra nu a permis încă Ucrainei să își folosească rachetele Storm Shadow, care au o rază de acțiune de până la 250 de kilometri (150 de mile), pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei. Kievul ar fi folosit rachete Storm Shadow împotriva pozițiilor rusești din teritoriile ucrainene ocupate, precum Crimeea.

Vestea vine la scurt timp după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat la 12 august că a însărcinat oficialii și diplomații să prezinte o listă de acțiuni necesare pentru a obține permisiunea partenerilor săi de a utiliza arme cu rază lungă de acțiune pentru a proteja teritoriul Ucrainei.

O astfel de permisiune ar putea juca un rol-cheie în incursiunea fără precedent a trupelor ucrainene lansată în regiunea rusă Kursk la 6 august.

Kievul a declarat că forțele sale controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din regiunea rusă, dar s-a abținut să furnizeze alte detalii, cum ar fi o posibilă utilizare a armelor occidentale în cadrul operației.

Presa rusă a susținut că Ucraina a desfășurat vehicule blindate Bradley furnizate de SUA și Marder furnizate de Germania. The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmații.

Atât Washingtonul, cât și Berlinul au permis anterior Ucrainei să utilizeze anumite arme "chiar dincolo de graniță" pentru autoapărare, dar au interzis utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

Regiunea Kursk împarte o graniță de 245 de kilometri cu regiunea ucraineană Sumy, care se confruntă cu atacuri rusești zilnice de la eliberarea să de sub ocupaţie rusă în aprilie 2022.

Potrivit președintelui Comisiei pentru Apărare din Bundestag, Marcus Faber, ar fi "complet legitim" dacă Ucraina ar desfășura în regiunea Kursk echipamente furnizate de Germania, cum ar fi tancurile Leopard 2.

Într-o declarație emisă pentru Politico la 9 august, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că "Ucraina are dreptul la autoapărare consacrat în dreptul internațional", adăugând că principiul autoapărării "nu este limitat la propriul teritoriu".

Statele Unite au declarat că nu și-au schimbat poziția cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor americane, dar au adăugat că incursiunea în regiunea Kursk este "în concordanță cu politica (lor)".

Răspunzând la o întrebare privind incursiunea și dacă Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a răspuns că SUA "au sprijinit Ucraina de la început să se apere împotriva atacurilor care vin de peste graniță".

Ucraina ia măsuri "pentru a se proteja de atacuri" și operează "în cadrul politicii SUA privind locul în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacitățile noastre", a declarat Singh.

Canalele rusești Telegram au susținut pe 9 august că o coloană de vehicule militare și personal rus a fost distrusă în satul Oktyabrskoe din regiunea Kursk în urma unui atac HIMARS. Afirmația nu a putut fi verificată independent.

Ucraina ar fi folosit HIMARS împotriva teritoriului rus pentru prima dată la începutul lunii iunie, în contextul unei invazii rusești în regiunea Harkov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel