Directori britanici de firme din industria de apărare s-au deplasat în Ucraina cu scopul de a înființa societăți mixte care să producă armament și vehicule la nivel local sub licență. Anunțul - pe care atât Biroul premierului britanic, cât și Ministerul britanic al Apărării au refuzat să-l comenteze - vine după ce premierul Rishi Sunak a lăsat deschisă posibilitatea ca Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina, în urma cererii directe venite din partea președintelui ucrainean în timpul călătoriei sale surpriză în Marea Britanie de săptămâna trecută.
În mediul britanic de analiză se consideră că, deși se dorește să se dea acestei cooperări un caracter strict comercial, specific afacerilor dintre companii din state diferite, este nevoie cel puțin de o aprobare politică tacită, ceea ce denotă o apropiere a relațiilor dintre Marea Britanie și Ucraina până la un nivel la care nu a mai fost până acum.
Deși Ucraina a mai fabricat unele arme de calibru mic pentru Israel sau SUA și și-a adaptat unele tancuri pentru a putea încorpora electronică israeliană, un acord prin care o putere occidentală produce armament greu în Ucraina poate fi considerat o premieră.
Provocare în condiții de război. Orice fabrică nouă de armament de pe teritoriul Ucriainei va deveni automat țintă
Pe de altă parte, orice fabrică nouă de armament de pe teritoriul Ucrainei va deveni automat o țintă cu valoare ridicată pentru atacurile rusești, în timp ce implicarea unei comapanii britanice ar accentua retorica Rusiei privind provocările determinate de amestecul occidental în Ucraina.
Se pare însă că și alte state europene, precum Franța și Germania, sunt interesate să sprijine Ucraina să-și construiască, sub licență, sisteme de artilerie, vehicule de luptă și alte categorii de armament proiectat în Occident.
O astfel de abordare ar permite Ucrainei să mențină locurile de muncă pentru zecile de mii de muncitori din domeniul industriei de apărare în timp ce trece de la armamentul rusesc la cel produs în standardul NATO.
Serghei Markovsky, reprezentant al companiei ucrainene de stat Ukroboronprom, a declarat public săptămâna trecută că se dorește încheierea de acorduri cu companii occidentale pentru producerea pe plan intern de armament standard NATO.
„Pe lângă participarea directă la companii mixte și asigurarea unei forme de cooperare cu industria NATO, putem acționa și ca un instrument important pentru înlocuirea influenței ruse și chineze în țările din Orientul Mijlociu, Asia și Africa”, a declarat acesta oficialilor britanici, în cadrul unui seminar organizat săptămâna trecută.
Reprezentantul ucrainean a scos în evidență și că principalele provocări pentru industria militară occidentală par să fie lipsa de muncitori și de ingineri calificați, dependența de China pentru anumite materiale și volumul insuficient de producție de explozibili și substanțe chimice speciale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News