Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul britanic de apărare antirachetă cu rază medie de acțiune CAMM. Sursa foto: MBDA.
Sistemul britanic de apărare antirachetă cu rază medie de acțiune CAMM. Sursa foto: MBDA.

Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.

Rezultatele simulării au arătat că apărarea aeriană a Regatului Unit în forma sa actuală nu ar fi fost capabilă să respingă același nivel de atac cu care s-a confruntat Ucraina în prima zi a unui război la scară largă, s-a menționat într-un articol publicat în ediția britanică a revistei Newsweek.

Simularea a fost prezentată pentru prima dată în timpul unui discurs ţinut de Blythe Crawford, care a fost șeful Centrului de Război Aerian și Spațial al Regatului Unit, în cadrul unui eveniment organizat de Royal United Services Institute (RUSI).

Simularea a luat în considerare nu numai flota de avioane Eurofighter a forțelor armate britanice, ci și sistemele de rachete sol-aer ale Armatei Regale și distrugătoarele Type 45 ale Marinei Regale ca purtătoare de rachete antiaeriene Sea Viper.

În cadrul prezentării făcute la conferinţa think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), Blythe Crawford a precizat că simularea a constat în a încărca toate datele din timpul atacului rusesc asupra Ucrainei, din noaptea de 24 februarie 2022, într-un simulator, iar rezultatul nu a fost unul favorabil sistemului britanic de apărare.

În urma rezultatului acestei simulări, Blythe Crawford a ţinut să precizeze că Marea Britanie trebuie să se apuce de treabă, adică să pună accentul pe dezvoltarea unei apărării antiaeriene mai robuste.

O altă problemă pentru armata britanică este că, timp de mai bine de trei ani de război la scară largă desfășurat de Rusia împotriva Ucrainei, mijloacele de atac aerian au devenit mai sofisticate, iar aici vorbim în special despre dronele cu rază lungă de acțiune Shahed pe care ruşii le folosesc în mod constant pentru a ataca Ucraina.

Ucraina a declarat joia trecută că Rusia a lansat un atac combinat „masiv” în întreaga țară devastată de război, folosind 70 de rachete de croazieră și balistice și 145 de drone. Cel puțin opt persoane au fost ucise în capitala Ucrainei și peste 70 au fost rănite.

În acest context, comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, citat de Newsweek, potrivit căruia „împreună cu aliații NATO, Regatul Unit este pregătit să se apere împotriva oricărui tip de amenințare”, este destul de relevant.

Potrivit The Military Balance 2024, la începutul anului trecut, forțele armate britanice dispuneau de un număr nespecificat de sisteme CAMM cu rază medie de acțiune și 60 de sisteme Stormer cu rază scurtă de acțiune (toate făcând parte din Regimentul 16 Artilerie Regală); numărul distrugătoarelor Type-45 cu capacitatea de a lansa rachete antibalistice Sea Viper era de 6; și 121 de aeronave Typhoon FGR4 și șase aeronave Typhoon T3.

Merită menționat faptul că, în martie 2025, Londra a fost sfătuită să își mute agresiv linia de apărare la „Frontiera Ursului”, aproape de granița cu Rusia, pentru a se proteja împotriva rachetelor de croazieră; s-a estimat că insulele britanice ar putea fi amenințate de 800 de rachete de pe 26 de submarine și 11 nave de suprafață ale Flotei de Nord a Marinei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel