Publicitate
Potrivit ultimului raport al serviciului de informații militare din Marea Britanie, postat pe site-ul Ministerului Apărării pe 24.02.2024, Rusia a dislocat inițial aproximativ 130 de grupuri tactice de nivel batalion pentru invazia în Ucraina. Acestea includeau aproximativ 1.300 de tancuri, peste 5.000 de mașini de luptă ale infanteriei și transportoare blindate și cel puțin 100.000 de militari.
După doi ani de război, pierderile rușilor depășesc în multe cazuri cifrele care caracterizau forțele inițiale. Astfel, pierderile confirmate includ peste 2.700 de tancuri și 5.000 de mașini de luptă ale infanteriei și transportoare blindate. De asemenea, în domeniul personalului, numărul pierderilor, adică al militarilor morți sau răniți, depășește 350.000 de persoane.
Exercițiu efectuat de Armata rusă - 2021 / Foto: Ministerul apărării al Federației Ruse
Însă, prin mobilizare și recrutare, producție și recondiționare a stocurilor existente, partea rusă a reușit să înlocuiască pierderile. În acest fel, forțele ruse din Ucraina sunt acum, din punct de vedere numeric, chiar mai mari decât la începutul conflictului. Acestea sunt capabile să desfășoare acțiuni ofensive de-a lungul liniei frontului și să urmărească o strategie de uzură împotriva armatei ucrainene.
Comentariul autorului:
Principalele atuuri ale Rusiei în ceea ce privește regenerarea mai rapidă a forțelor față de cele ale Ucrainei au constat în valorificarea rezervelor imense de muniții și tehnică militară aflate în depozite din timpul fostei URSS, precum și în existența unei industrii de apărare funcționale, care nu a necesitat reluarea de la zero a unor producții, ci doar extinderea programului de lucru și creșterea numărului de angajați.
În același timp, în pofida sancțiunilor internaționale, care au determinat, în special, pierderea unor piețe de desfacere din SUA și statele europene, autoritățile de la Moscova au reușit să-și valorifice resursele pe alte piețe din Asia și Africa.
Nu în ultimul rând, la rezistența Rusiei au contribuit și relațiile cu o serie de state precum China, Coreea de Nord sau Iran, care, în mod direct sau indirect, au sprijinit invazia militară în Ucraina.
În aceste condiții, partea rusă pare să fie capabilă să susțină războiul din Ucraina pe termen lung și să mizeze pe epuizarea rezervelor occidentale și pe “oboseala” rezultată din spijinul acordat autorităților de la Kiev.
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că pierderile suferite de Rusia sunt uriașe, iar loviturile încasate aproape zilnic din partea Forțelor Armate ale Ucrainei zdruncină răbdarea și solidaritatea cetățenilor ruși.
Rămâne de văzut dacă oficialii de la Moscova, conduși de președintele Vladimir Putin, vor reuși să reziste tuturor presiunilor. Un test major în această direcție va fi reprezentat de alegerile programate pentru luna martie a acestui an. Deși, cel puțin teoretic, se pare că Putin nu va avea probleme pentru obținerea unui nou mandat, scrutinul poate arăta nivelul sprijinului de care se bucură liderul rus, la doi ani de la declanșarea ostilităților împotriva Ucrainei.
Sursa: twitter.com.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News