Marea Britanie ignoră avertismentele Chinei. Portavionul HMS Queen Elizabeth și grupul său de luptă au intrat din nou în Marea Chinei de Sud

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, sursă foto: Royal Navy
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, sursă foto: Royal Navy

Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și grupul său de luptă au intrat în Marea Chinei de Sud, pentru a doua oară în ultimele luni, ignorând mesajele de avertisment ale Beijingului.

Potrivit UK Defence Journal, portavionul britanic a intrat din nou în Marea Chinei de Sud după ce în vara acestui an a mai traversat regiunea disputată, în contextul unor exerciții militare cu aliații.

Sursa citată precizează că Beijingul a lansat avertismente cu privire la prezența grupului de luptă britanic și a avertizat Londra cu privire la „acte necorespunzătoare”.

Publicația Global Times, entitate media controlată de Partidul Comunist Chinez, a anunțat la prima trecere a portavionului prin regiune că Armata de Eliberare a Poporului monitorizează atent grupul de luptă britanic, în drumul său spre Japonia.

China acuză Marea Britanie că trăiește încă sub imperiul epocii sale coloniale.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud.

Portavionul HMS Queen Elizabeth s-a aflat acum câteva luni în regiune după ce a participat la exerciții NATO în Marea Mediterană.

Nava britanică e angajată într-o misiune de opt luni, timp în care va participa la exerciții cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore.

 

Marea Britanie și China, o „relație” complicată

 

Londra precizează că prezența grupului naval de luptă condus de HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud reprezintă un mesaj ferm din partea sa în ceea ce privește respectarea dreptului maritim internațional de către China.

Tensiunile dintre Marea Britanie și China au escaladat ca urmare a deciziei britanicilor de a exclude producătorul gigant de echipamente Huawei din rețeaua 5G. Ulteiror, Downing Street și-a manifestat intenția și de a căuta modalități de a împiedica grupul chinez CGN să participe la noile proiecte de centrale nucleare din ţară.

Nu în ultimul rând, problema uigurilor a accelerat tensiunile dintre Londra și Beijing, britanicii acuzând China că încalcă grav drepturile omului.

Regiunea Xinjiang, cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, este lovită de mult timp de atentate, atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor uiguri.

SUA acuză că mai mult de un milion de musulmani, în marea majoritate uiguri, sunt sau au fost internaţi în tabere în Xinjiang.

China neagă această cifră şi susţine că acestea sunt centre de formare profesională, concepute să ajute populaţia să-şi găsească un loc de muncă pentru a o ţine departe de tentaţia extremismului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel