Ministerul Apărării din Marea Britanie are planificată achiziționare a 16 drone Protector RG MK1 fabricate în SUA, în valoare de peste 20 de milioane de dolari fiecare, pentru a înlocui flota actuală de MQ-9 Reaper. Prima livrare a acestor aeronave către Forțele Aeriene Britanice va avea loc în 2023, iar intrarea în serviciul de luptă un an mai târziu.
Trăgând concluzii din recentul conflict din Nagorno-Karabah, armata britanică inițiază un nou program de achiziție a dronelor de atac și, în plus față de cele 16 costisitoare Protector RG MK1, vrea să dețină un număr mult mai mare de sisteme aeriene de atac ce pot fi sacrificate în luptă.
Citând surse din Ministerul Apărării, The Guardian informează că, în urma unei analize privind dezvoltarea apărării în următorii cinci ani, care va fi prezentată în perioada imediat următoare, Marea Britanie dorește să cumpere drone mai ieftine.
Potrivit The Guardian, armata britanică a fost impresionată de succesul UAV-ului turcesc Bayraktar TB2 în Nagorno-Karabah coroborat cu costul relativ scăzut al acestuia, evaluat la 1-2 milioane de dolari / UAV.
Anterior, Ben Wallace, ministrul apărării al Marii Britanii, a declarat că dronele Bayraktar TB2 din Turcia sunt un exemplu al modului în care unele țări „merg pe drumul lor”. Aceste drone, a adăugat el, „sunt responsabile pentru distrugerea a sute de vehicule blindate și chiar a sistemelor de apărare antiaeriană” în timpul războiului din Nagorno-Karabah.
Dronele turcești Bayraktar TB2 au fost utilizate în mod activ în loviturile aeriene împotriva opoziției kurde atât în interiorul, cât și în afara Turciei, în Siria și în Libia. În vară, înaintea începerii conflictului din Nagorno-Karabah, Azerbaidjanul a cumpărat, conform unor estimări, 24 de UAV-uri Bayraktar TB 2 din Turcia și le-a putut utiliza atât de repede și eficient încât se credea că sunt conduse de operatori turci.
Britanicii sunt atrași și de faptul că dronele Bayraktar TB2 conțin tehnologie calitativă occidentală, chiar britanică. TB2 include un sistem de navigație de la Garmin (SUA) și o platformă giroscopică fabricată de Wescam (Canada, o filială a companiei americane L3Harris), însă The Guardian menționează că sunt folosite două posibile componente britanice în construcția dronei: pompa de combustibil fabricată de compania Andair din Hampshire și sistemul Hornet de lansare a rachetelor și bombelor de la bordul dronei.
Se consideră că sistemul Hornet a fost dezvoltat și livrat Turciei în 2015 de către compania britanică EDO MBM Technology, situată la periferia orașului Brighton. Acest sistem are la bază un echipament sofisticat descris drept o „mână inteligentă” care asigură lansarea muniției din dronă la coordonatele exacte specificate ale țintei. Primele brevete pentru această dezvoltare au fost depuse la EDO în Marea Britanie în 2014, iar în UE și Turcia un an mai târziu.
Cu toate acestea, după publicațiile din 2016 privind echipamentele pentru rachete instalate pe Bayraktar TB2, Selcuk Bayraktar, CEO al producătorului turc Baykar, a declarat pe Twitter că Baykar nu a cumpărat sisteme Hornet de la EDO MBM Technology și sistemul folosit este un model propriu, dezvoltat în cadrul companiei, "mult mai avansat și disponibil ca preț".
Referitor la respectarea embargoului privind componentele pentru dronele turcești menționate în unele acuzații aduse de Armenia, Departamentul britanic de comerț internațional a declarat pentru The Guardian că „nu au fost emis licențe care să contravină embargoului asupra armelor”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News