Livrarea a inclus și kiturile RWMIK pentru autovehiculele Land Rover care, sunt foarte eficiente pe terenul accidentat din zona frontierei siriene și pot fi echipate cu arme grele (n.red. o mitralieră grea, una ușoară și un aruncător de grenade). Forțele armate britanice au folosit anterior RWMIK-urile pentru o varietate mare de misiuni, inclusiv în Afganistan și Irak.
Potrivit publicației online Army Technology, regimentele de frontieră terestră ale LAF vor folosi vehiculele pentru a patrula granița cu Siria în scopul prevenirii pătrunderii extremiștilor și a contrabandiștilor pe teritoriul Libanului.
Subsecretarul de stat al pentru apărare, parlamentarul britanic, James Heappey, a declarat: „Donația acestor vehicule demonstrează angajamentul Regatului Unit față de securitate și stabilitate în regiune. O frontieră stabilă între Liban și Siria este ferm în interesul național al Regatului Unit.”
În plus față de livrarea vehiculelor, Marea Britanie a desfășurat o mică echipă din Brigada 16 Asalt Aerian pentru etapa inițială de instruire în folosirea autovehiculelor.
De asemenea, James Cleverly, ministru de stat pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a precizat că armata britanică și libaneză fac o muncă excelentă împreună, pentru a menține Libanul stabil și sigur într-un moment de frământări interne.
Comentariul autorului: După explozia din portul Beirut de pe 4 august 2020, a unei cantități considerabile de azotat de amoniu, soldată cu cel puțin 204 persoane decedate și peste 7500 rănite, Libanul a cunoscut o perioadă de instabilitate politică și socială. În urma protestelor masive, primul ministru a demisionat pe 10 august.
Saad Al-Hariri, fiul lui Rafic Hariri, a fost desemnat în octombrie să formeze guvernul, dar până în prezent, acesta nu a reușit să obțină sprijinul Parlamentului. Referindu-se la situația în care se află țara, Saad Al-Hariri a declarat, cu trei zile în urmă, că Libanul nu poate fi salvat din criza actuală fără sprijinul țărilor arabe și al comunității internaționale.
Statele din Golf au trimis fonduri importante către economia fragilă a Libanului, dar sunt alarmate de influența crescândă a Hezbollah, un grup puternic susținut de Iran și Siria.
De asemenea, Siria se află în război civil de aproape 10 ani, iar riscul de export al acestui conflict în Libanul vecin, cu care are o frontieră comună de aproape 400 km, este foarte mare în condițiile degradării situației economice și de securitate din Liban.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News