Marea Britanie, discurs coordonat cu SUA: Nu e practic să trimitem avioane de luptă / Fostul șef al Pentagonului, poziție tranșantă: Trimiteți avioane și rachete ATACMS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ftot: Typhoon / RAF
Ftot: Typhoon / RAF

Oficialii britanici spun că sunt sceptici cu privire la modul de implementare a transferului de avioane militare occidentale în Ucraina.

Publicitate

Subiectul ”avioane de luptă pentru Ucraina” pare că urmează un tipar asemănător discuției privind livrarea tancurilor occidentale. Astfel, după ce, inițial, Aliații excludeau varianta livrării de blindate grele Kievului, varianta trimiterii de tancuri Leopard s-a profilat ca singura modalitate de a ajuta Ucraina să răspundă militar atacurilor Rusiei.

Liderii occidentali au declarat, în ultimele zile, că nu au ”în lucru” varianta trimiterii de avioane de vânătoare occidentale.

Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Declarația șefului de la Casa Albă vine la câteva zile după ce cancelarul german Olaf Scholz a respins, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. 

Discursul Marii Britanii este unul similar. Londra nu crede că este practic să-și trimită avioanele de luptă în Ucraina, a declarat marți un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, după ce Kievul a indicat că va face eforturi pentru astfel de avioane occidentale.

"Avioanele de luptă din Marea Britanie sunt extrem de sofisticate și sunt necesare luni de zile pentru a învăța (piloții ucraineni n.r.) să le piloteze. Având în vedere acest lucru, credem că nu este practic să trimitem acele avioane în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Totuși subiectul nu este unul închis: ”Vom continua să discutăm cu aliații noștri despre ceea ce credem care este abordarea corectă”, a precizat purtătorul de cuvânt.

 

Fostul secretar al Apărării al SUA, Mark Esper: Trimiteți ATACMS și avioane de luptă

 

Foto: Mark Esper

Pe de altă parte, poziția foștilor militari sau oficiali americani, care nu mai sunt implicați în procesul decizional, este una foarte tranșantă.

Un exemplu în acest sens este gen. Ben Hodges, fost șef al Forțelor militare SUA din Europa (USAREUR), care solicita încă din toamna lui 2022 livrarea de rachete ATACMS în Ucraina. 

La rândul său, fostul șef al Pentagonului în administrația Trump, Mark Esper, într-un interviu acordat zilele trecute pentru VOA, spune că SUA trebuie să furnizeze Ucrainei avioane de luptă și rachete ATACMS.

Mark Esper , consideră că politica țărilor occidentale față de Ucraina este corectă, dar prea lentă: ”Nu le-am furnizat (ucrainenilor - n.r.) un sistem de apărare aeriană cu adevărat eficient până când (rușii n.r.) nu au început să distrugă orașele ucrainene cu Shahed, Iskander și altele”.

În opinia sa, ajutorul Occidentului, anunțat la Ramstein pe 20 ianuarie, va ajunge în Ucraina cam târziu, după începerea ofensivei ruse, de peste câteva săptămâni.

În plus, fostul oficial pledează pentru livrarea de aeronave Ucrainei.

„Ar fi trebuit să aprobăm să le oferim avioane, asta le-ar fi oferit un avantaj. Dacă urmează să se angajeze într-o luptă militară combinată, este necesar să aibă nu numai foc direct, ci și foc din aer, - adaugă el. - Ar trebui să le trimitem ATACMS, pentru că astfel ucrainenii ar putea ajunge adânc în estul Ucrainei, adânc în Crimeea, să distrugă rampele de lansare ale „kamikaze” (dronelor n.r), să dezactiveze rampele de lansare pentru lansarea rachetelor, să distrugă depozitele de materiale și suport tehnic, cazarmă, orice. Este necesar să aveți arme precise la distanțe lungi”, a mai spus Esper, care este convins că ajutorul SUA nu va duce la escaladare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel