Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS

Premierul britanic Keir Starmer a purtat discuții în Italia cu omologul său italian la 16 septembrie, în încercarea de a obține sprijin pentru propunerea sa de a permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei. Citând persoane familiarizate cu acest subiect, ziarul Bloomberg a raportat că Starmer va purta discuții similare și în Franța și Germania în zilele următoare.

Ucraina speră să obțină permisiunea de a utiliza două tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, pe care le deține deja, pentru a lovi ținte militare precum aerodromuri situate în interiorul teritoriului rus.

Aşteptarea cu privire la ridicarea restricţiilor impuse Ucrainei a fost mare săptămâna trecută, înainte de întâlnirile dintre președintele Joe Biden și Starmer la Washington, însă nu a fost făcut niciun anunț public cu privire la o decizie care să avantajeze Kievul.

Potrivit rapoartelor, Regatul Unit a decis deja să acorde Ucrainei permisiunea de a utiliza rachetele Storm Shadows pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei, dar dorește sprijinul SUA și al altor țări.

Starmer a sugerat săptămâna trecută că planul va fi discutat în continuare „cu un grup mai larg de persoane” la Adunarea Generală a ONU de la New York de la sfârșitul acestei luni.

Problema a fost pe ordinea de zi în Italia, unde Starmer s-a întâlnit cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni.

 

Țintele rusești care ar putea fi pe lista rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei

 

În ultimele săptămâni, speranțele Ucrainei au fost alimentate de faptul că aliații săi occidentali vor permite în sfârșit să lovească adânc în interiorul teritoriul rusesc.

De la începutul războiului, Rusia a putut ataca Ucraina relativ nestingherită cu bombardiere care decolează de la baze aflate mult în spatele frontierei, în timp ce SUA și alți furnizori de arme au interzis Ucrainei să folosească armele furnizate de ei pentru a riposta, invocând adesea temeri legate de escaladarea conflictului.

În cursul săptămânii trecute au existat semne că trendul se schimbă. The Guardian a relatat că Regatul Unit a decis deja să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow pentru a lovi facilităţi militare ruseşti. Politico a scris că oficialii de la Casa Albă ar fi discutat despre potențialele ținte pe care Ucraina le-ar putea lovi cu armele sale cu rază lungă de acțiune.

Dar speranțele unui anunț pozitiv în timpul întâlnirilor dintre președintele Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer la Washington, la 13 septembrie, au fost spulberate.

O zi mai târziu, pe 13 septembrie, la Kiev, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că permiterea Ucrainei să utilizeze ATACMS pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei face obiectul unor „consultări intense”.

Ucraina a așteptat cu nerăbdare posibilă ridicare a restricțiilor, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov declarând în august că a prezentat SUA o listă de ținte pe care intenţionează să le lovească cu ATACMS, dacă primeşte aprobarea SUA.

Este foarte puțin probabil să existe o listă publică cu aceste ținte - fie cele solicitate de Ucraina, fie cele aprobate de SUA sau de Regatul Unit - din motive ce ţin stric de desfășurarea operațiunilor.

Oficialii occidentali au ezitat să vorbească deschis despre schimbări de politică, probabil din cauza îngrijorării că Rusia va muta obiectivele considerate extrem de importante în afara razei de acțiune, înainte ca Ucraina să poată profita de noile sale capacități.

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului a identificat luna trecută „nu mai puțin de 245 de unități militare și paramilitare rusești cunoscute” în raza de acțiune de 300 de kilometri a rachetelor ATACMS furnizate de SUA, care este în prezent cea mai mare rază de acțiune a oricăror rachete furnizate Ucrainei de către Occident.

Dacă ar fi plasate în apropierea liniilor de front ucrainene, armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident ar putea avea ca țintă zone întinse din teritoriul Rusiei. Zona include baze militare, aerodromuri, concentrări de trupe și depozite de muniție.

Numeroase aglomerări urbane s-ar afla, de asemenea, în raza de acțiune, inclusiv orașele Rostov pe Don (1,1 milioane de locuitori), Voronej (1 milion de locuitori), Krasnodar (1,1 milioane de locuitori), Lipetsk (496 000 de locuitori), Briansk (350 000 de locuitori), Smolensk (310 000 de locuitori), precum și principalul oraș-port Novorossiysk de la Marea Neagră (262 000 de locuitori).

Această listă nu include orașele din Crimeea ocupată sau alte părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc sau orașele din Rusia care ar fi fost deja atacate de Ucraina, cum ar fi Belgorod.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel