Marea Britanie a decis să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow pentru a lovi la mare distanță teritoriul Rusiei: De ce sunt ele importante pentru Ucraina?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă Storm Shadow montată sub aripa unui avion de vânătoare Typhoon FGR4 al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit. Sursa foto: The War Zone.
O rachetă Storm Shadow montată sub aripa unui avion de vânătoare Typhoon FGR4 al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit. Sursa foto: The War Zone.

Regatul Unit a decis deja, în mod independent, să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru atacuri în interiorul Rusiei, a relatat The Guardian la 11 septembrie, citând oficiali britanici anonimi. Kievul susține de mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune îi limitează unele acţiuni pe câmpul de luptă, în timp ce Washingtonul a susținut că permiterea Ucrainei să lovească cu armele sale adânc în teritoriul Rusiei ar putea escalada situația.

În timpul unei conferințe de presă comune la Kiev, la 11 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe britanic David Lammy au declarat că Rusia este responsabilă pentru escaladarea războiului.

Vizita la Kiev a avut loc la o zi după ce Washingtonul a confirmat că Iranul a livrat rachete balistice Rusiei, oferind Moscovei ceea ce Blinken a descris drept „o capacitate suplimentară și o flexibilitate suplimentară” în război.

Ca răspuns la întrebarea dacă SUA își vor schimba politica privind armele cu rază lungă de acțiune, pe care președintele Joe Biden ar fi luat-o în considerare în ultimele săptămâni, Blinken a răspuns cu candoare, spunând că SUA au fost dispuse să își modifice strategia în mod flexibil „din prima zi”.

„Vom continua să facem acest lucru”, a spus Blinken. El nu a comentat în mod specific o eventuală schimbare a politicii privind rachetele Storm Shadow și este posibil ca o astfel de decizie să fie luată în spatele ușilor închise - sau ca Regatul Unit să ia decizia unilateral.

În același timp, sursele The Guardian au declarat că vizita lui Blinken și Lammy la Kiev nu ar fi avut loc fără o schimbare a politicii privind utilizarea rachetelor Storm Shadow. Un anunț explicit cu privire la schimbarea politicii în timp ce Blinken și Lammy se află la Kiev nu este așteptat.

 

Ce sunt rachetele Storm Shadow și de ce sunt ele importante pentru Ucraina?

 

Ucraina ar fi folosit rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri (155 de mile), pentru a lovi obiective militare rusești din Crimeea, un teritoriu ucrainean suveran anexat ilegal de Rusia. Rachetele Storm Shadow au fost utilizate în conflicte din întreaga lume, iar în prezent sunt folosite de Ucraina împotriva forțelor ruse invadatoare.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră anglo-franceză cu o rază maximă de acțiune de aproximativ 250 km (155 mile). Francezii o numesc Scalp. Racheta este lansată de un avion, apoi zboară cu o viteză apropiată de cea a sunetului, adaptându-se condițiilor de relief, înainte de a se apropia de țintă și de a-și detona focosul puternic exploziv.

 

Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru penetrarea buncărelor bine consolidate și a depozitelor de muniție, precum cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari americani (767 000 de lire sterline), astfel încât acestea tind să fie lansate ca parte a unei rafale atent planificate de drone mult mai ieftine, trimise înainte pentru a deruta și epuiza apărarea aeriană a inamicului, la fel cum face Rusia cu Ucraina.

Marea Britanie și Franța au trimis deja aceste rachete Ucrainei, dar cu mențiunea că Kievul nu le poate lansa decât asupra unor ținte din interiorul propriilor frontiere.

Acestea au fost folosite cu mare efect, lovind cartierul general naval rus din Marea Neagră de la Sevastopol și făcând întreaga Crimee nesigură pentru marina rusă.

Justin Crump, analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al firmei de consultanță Sibylline, spune că Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, lovind cu precizie ținte bine protejate în teritoriul ocupat.

Unele, dar s-ar putea să fie un caz de prea puțin, prea târziu. Kievul cere de atât de mult timp să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, încât Moscova și-a luat deja măsuri de precauție pentru eventualitatea ridicării restricțiilor, potrivit BBC.

Aceasta a mutat bombardierele, rachetele și o parte din infrastructura care le deservește mai departe, departe de granița cu Ucraina și dincolo de raza de acțiune a Storm Shadow.

Cu toate acestea, Justin Crump de la Sibylline spune că, deși apărarea aeriană rusă a evoluat pentru a contracara Storm Shadow, această sarcină va fi mult mai dificilă având în vedere amploarea teritoriului Moscovei care ar putea fi acum expus atacurilor.

„Acest lucru va face ca logistica militară, comanda și controlul, precum și sprijinul aerian să fie mai greu de furnizat și, chiar dacă aeronavele rusești se retrag mai departe de frontierele Ucrainei pentru a evita amenințarea cu rachete, acestea vor suferi în continuare o creștere a timpului și a costurilor per ieșire către linia frontului”.

Matthew Savill, director de știință militară la think tank-ul Rusi, consideră că ridicarea restricțiilor ar oferi două beneficii principale Ucrainei. În primul rând, ar putea „debloca” utilizarea unui alt sistem, ATACMS.

În al doilea rând, ar pune Rusia în fața unei dileme cu privire la locul în care să poziționeze prețioasele sisteme de apărare aeriană, ceea ce, în opinia sa, ar putea facilita trecerea dronelor ucrainene. În cele din urmă însă, spune Savill, este puțin probabil ca Storm Shadow să schimbe situația pe front.

The Telegraph a relatat în august, citând surse anonime, că Regatul Unit a fost în mod clar în favoarea permiterii Ucrainei de a utiliza rachete Storm Shadow în timpul atacurilor care vizează facilitaţi militare de pe teritoriul Rusiei, dar nu a dorit să facă presiuni publice pentru o astfel de schimbare de politică din cauza temerilor privind o reacție nu foarte favorabilă din partea Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel