Marea Baltică fără Rusia. Cum se schimbă NATO odată cu aderarea Suediei şi cum se transformă Europa de Nord într-un bastion al Alianței Nord-Atlantice

Cristian Soare |
Data publicării:
Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia
Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia

Aderarea unei țări la NATO schimbă foarte mult importanta întregii regiuni din nordul Europei. Marea Baltică intră efectiv sub controlul Alianței, iar statele baltice se vor putea simți mai în siguranță. La 7 martie, Suedia a devenit cel de-al 32-lea stat membru al NATO. Astfel, putem susţine că Marea Baltică a devenit o ''mare internă'' a Alianței Nord-Atlantice.

Calea Suediei către NATO a fost mai dificilă decât cea a Finlandei, deși ambele țări au depus cererea de aderare la NATO în același timp. Turcia și Ungaria au reprezentat obstacole în calea aderării celor două state la Alianță. În schimbul ratificării acordului de aderare, Ankara a obținut acces la achiziționarea de avioane de luptă F-16 de la Statele Unite. 

Suedia este o țară de 10 milioane de locuitori care alocă 1,54% din PIB pentru apărare - 9,2 miliarde de dolari (în 2023). Politica de neutralitatea îmbrăţişată de câteva secole bune a făcut ca aceasta să dezvolte un complex militar-industrial de înaltă calitate. Ca urmare, industria suedeză de apărare produce aproape orice: de la avioanele de luptă JAS-39 Gripen la lansatoarele de grenade Carl Gustav.

,,Decizia Suediei de a adera la NATO răstoarnă o poziție de neutralitate și nealiniere militară care datează din perioada napoleoniană. Aderarea Suediei la alianță, alături de Finlanda, care a fost determinată de decizia Moscovei de a invada Ucraina, face parte din transformarea Europei de Nord într-un bastion NATO", a declarat Neil Melvin, de la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Potrivit Military Balance 2023, Armata suedeză este formată din 14.600 de soldați, iar alte 21.200 de persoane fac parte din organizații de sprijin voluntar. În rezervă sunt 11.450 de soldați.

În plus, Suedia dispune de aproape 100 de avioane de luptă JAS-39 C/D și E. De asemenea, Marina suedeza dispune de submarine, corvete, nave de dragare a minelor și alte mijloace de luptă.

 

Cum se va consolida NATO din punct de vedere militar prin aderarea Suediei?

 


"Marea Baltică devine un lac NATO", a declarat ministrul leton de externe Krisjanis Karinss. Aderarea Finlandei, iar acum a Suediei, transformă efectiv Marea Baltică într-o ''mare internă'' a NATO. Acest lucru va avea o contribuţie majoră la apărarea Letoniei, Lituaniei și Estoniei în cazul unei agresiuni rusești. Acest lucru va fi facilitat şi mai mult accesul la Insula Gotland din centrul Mării Baltice. Aceasta se află la doar 200 km de Suedia și Letonia.

Anterior, statele baltice se bazau aproape exclusiv pe furnizarea de întăriri și provizii prin coridorul Suwalki, care leagă regiunea de Polonia. Suedia deschide noi oportunități dinspre mare. Stockholm și-a anunțat deja oficial intenția de a trimite un batalion pentru prezența militară în Letonia.

Se așteaptă, de asemenea, o cooperare mai profundă între Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda. Cele patru țări plănuiesc deja să utilizeze în comun avioane de luptă, ceea ce le face o forță mai puternică decât Marea Britanie. Cele patru țări însumează 230 de avioane de luptă.

Rusia și-a anunțat deja intenția de a-și întări prezenta militară la granițele cu Finlanda și își va consolida efectivele militare, de asemenea, din enclava Kaliningrad. Experții subliniază că, în ciuda faptului că Marea Baltică va fi controlată de NATO, Rusia nu a dispărut încă. Marea ar putea deveni o zonă de tensiune cu Rusia.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, cheltuielile de apărare ale Suediei au fost în creștere începând cu 2014. În 2024, acestea intenționează să ajungă la 2% din PIB, așa cum cere NATO. În următorii trei ani, Suedia intenționează să crească cheltuielile pentru apărare. Numai în 2024, armata intenționează să cheltuiască 11,2 miliarde de euro pentru apărare, ceea ce înseamnă deja de două ori mai mult decât în 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel