Marea bătălie pentru Insula Șerpilor: Serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR) a publicat noi imagini din timpul eliberării insulei de sub ocupaţie rusă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.

 

În reportajul ''Bătălia pentru Insula Șerpilor'', Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat noi imagini cu momentul în care forțele speciale ucrainene au debarcat pe insula ocupată de ruși și au reuşit să restabilească controlul asupra acesteia.

Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, consideră că Ucraina ar fi suferi un colaps economic dacă nu va reuși să elibereze Insula Șerpilor. Acest lucru este precizat de site-ul ucrainean Comments.ua cu referire la documentarul "The Sea. The Battle for Snake Island''.

Youtube video image

Jurnalistul ucrainean Artem Shevchenko, acum ofițer ofiţer în cadrul armatei ucrainene, a prezentat un scurt documentar despre războiul din Ucraina, numit „Marea. Bătălia pentru Insula Șerpilor”. Pentru realizarea acestui scurt documentar,  Artem Shevchenko a reușit să discute cu ofițerii de informații din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

Într-una dintre discuţiile pe care acesta le-a purtat cu Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR), oficialul ucrainean i-a spus că, fără eliberarea Insulei Şerpilor de sub ocupaţie rusă, Ucraina ar fi suferit un colaps economic, pentru că într-un astfel de caz nu ar mai exista posibilitatea ca porturile ucrainene să aibă acces la Marea Neagră.

,,Fără restabilirea controlului asupra Insulei Şerpilor, orice transport maritim din porturile Ucrainei era imposibil. Fără aceasta, rușii ne-ar distruge pur și simplu economic", spune Budanov.

În reportajul ''Bătălia pentru Insula Șerpilor'' se povestește cum și de ce au capturat trupele rusești insula, câți oameni au apărat insula și dacă acolo se aflau şi civili. De asemenea, arată cum a fost eliberată insula și ce a însemnat acest lucru pentru Ucraina.

Cheia eliberării insulei a fost scufundarea navei amiral a Flotei Mării Negre a marinei ruse, crucișătorul Moskva, la 13 aprilie 2022, de către două rachete anti-navă din noul complex costier mobil ucrainean RK-360MC Neptun

,,Scufundarea crucișătorului cu rachete Moskva, distrugerea mai multor ambarcațiuni și nave de debarcare inamice și distrugerea generală a logisticii pe de Insula Şerpilor - toate acestea au contribuit ulterior la eliberarea acesteia. Acest lucru se referă la componenta maritimă. În ceea ce privește componenta aeriană, este vorba despre faimoasele drone Bayraktar care pe care le-a utilizat încă din primele zile ale războiului, pornind din regiunea Herson, iar pentru prima dată Ucraina le-a folosit în luptă împotriva țintelor maritime", spune Oleksi Neizhpapa, comandantul Marinei ucrainene, în reportajul ''Bătălia pentru Insula Șerpilor''.

 

Desantul pe Insula Șerpilor, cel mai dificil moment al misiunii

 

Filmul prezintă imagini exclusive ale zborului, aterizării elicopterelor și operațiunilor desfăşurate pe insulă, care au fost efectuate la 8 mai 2022 de către Serviciul de informații al apărării din Ucraina și unitatea "Alpha Group" a Forțelor ucrainene pentru Operaţii Speciale a SBU.

,,Când am zburat în direcţia Insulei Şerpilor, era la 37 km de cel mai apropiat punct, dar era o suprafață de apă deschisă. Un elicopter poate fi auzit de la 8-10 kilometri distanță dacă nu bate vântul. Adică, vom fi auziți și văzuți din timp. Vom fi văzuți și auziți de la o distanță destul de mare înainte de a putea efectua un atac asupra insulei. Acesta a fost cel mai dificil lucru, pentru că opt elicoptere sunt la mâna ta...", comentează Evhen Soloviov, comandat de aviaţie în cadrul Forţelor Armate Ucrainene.

,,Cel mai dificil lucru este să iei o decizie. Eu o numesc "a face o înțelegere cu tine însuți". Dacă ai căzut de acord cu tine însuți... În acel moment, exista un minim de argumente. Toată lumea a înțeles că era o operațiune complicată, dar nimeni nu putea să renunţe, pentru că nu era nimeni care să spună nu. Și asta a fost tot", spune comandantul unității Forțelor Speciale ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, indicativul "Shaman".

Comandantul uneia dintre unităţile de asalt ale Forțelor Speciale ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, cu indicativul "Skin", a povestit despre rezistența disperată a ocupanților ruși de pe Insula Şerpilor în fața desantului forţelor armate ucrainene.

,,Erau multe clădiri la dispoziţie, aveau locuri unde să se ascundă, se mișcau foarte repede, nu stăteau într-un singur loc, își schimbau constant pozițiile, se pregăteau pentru apărare. Era insula lor, iar ei fuseseră acolo de mai multe ori. Vă spun, a fost o bătălie grea... Poți cuceri o insulă dacă ai o putere de foc superioară, lucru care s-a văzut mai târziu. Pur și simplu au distrus-o, apoi au adus o grămadă de oameni, elicoptere, tot ce era nevoie, și pur și simplu i-au înmulțit cu zero, și asta a fost tot. Și au făcut un gest de bunăvoință, ca să spunem așa", a precizat militar ucrainean.

Toate cele opt elicoptere care au zburat spre Insula Şerpilor - au efectuat atacuri cu rachete și au dus unităţile de forțe speciale pe insulă - s-au întors în formula completă. Cu toate acestea, în largul coastei regiunii Odesa, la gurile Dunării, un avion de vânătoare rusesc SU-30 a doborât un elicopter naval Mi-14, ucigându-l, printre alții, pe comandantul adjunct al marinei ucrainene, colonelul Ihor Bedzai.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel