MApN demontează știrea că un avion F-16 al României ar fi decolat de pe Borcea și a lovit forțele ruse în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania
Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania

Așa cum era de așteptat, MApN a demontat un fake news de proporții al propagandei ruse, care a fost răspândit pe rețelele de socializare, și care susținea că un F-16C al României a bombardat forțe ruse din apropiere de Herson, Ucraina.

Publicitate

În comunicatul său, MApN face referire la o știre falsă apărută pe un cont din platforma X (fostă Twitter), care pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forțelor Aeriene Române ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forțe ale Federației Ruse din apropiere de Herson.

MApN  precizat că, ”în mod evident, afirmația de mai sus este absurdă nu doar pentru un specialist în aviație, ci și pentru publicul larg. De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, în comentarii lăsate în subsolul postării”.

 

Argumentele MApN

 

Iată câteva dintre elementele principale care devoalează acest fals menit să inducă îngrijorări nejustificate:

  • Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5.

  • În plus, în perioada indicată de această așa-zisă „știre”, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16.

MApN mai arată că de la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, ca parte a Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințărilor la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a dreptului internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel