MApN anunță că a găsit noi fragmente de dronă, în zona localității Plaurul

Drona Shahed 136
Drona Shahed 136

Potrivit comunicatului MApN, fragmentele provin de la o dronă de tip Geran 2.

Într-un comunicat remis DefenseRomania, MApN precizează că forțe ale Ministerului Apărării Naționale au continuat acțiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina.

În acest context, marți, 24 septembrie, specialiști din MApN și SRI au cercetat o zonă aflată la sud de localitatea Plauru, județul Tulcea, unde a fost semnalată existența unor  fragmente de dronă.  Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură.

Din investigațiile executate la fața locului, s-a stabilit că fragmentele respective  provin de la o dronă rusească de tip Geran 2 (varianta produsă în Rusia a dronei kamikaze Shahed 136). Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale.

Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

Amintim că, în noaptea de 7-8 septembrie, o dronă rusească a intrat 30 de km pe teritoriul României pentru aproximativ jumătate de oră, iar aeronave F-16 românești au fost ridicate de la sol. Drona nu a fost angajată de F-urile românești, ci doar monitorizată.

Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică când o dronă kamikaze, aproape sigur de tip Shahed, care are capacitatea să transporte o cantitate importantă de explozibil, între 25 și 90 kilograme, în funcție de model, a intrat 30 de kilometri în teritoriul României. Drona a fost atent monitorizată pe timpul zborului de două avioane de luptă F-16 românești care au rămas în aer o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08, în noapte dinspre sâmbătă spre duminică.

 

De ce nu pot doborî avioanele F-16 ale României drone rusești? Nu suntem singurii care ne aflăm în această situație

 

Legislația în vigoare e atât de veche și de ambiguă încât nu permite acest lucru deși aeronavele au desigur capacitatea tehnică să o facă.

În acest sens amintim că ieri Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a cerut modificarea legislației în așa fel încât ea să permită inclusiv angajarea dronelor și rachetelor rusești pe teritoriul Ucrainei, dacă acestea zboară spre direcția României.

Așa cum arătam într-un material precedent, problema e că drona nu e tratată ca un aparat de zbor. Iar în acest sens trebuie modificate patru legi. 

Există o lege adoptată de Camera Deputaților și promulgată în 2023, dar e ambiguă căci se referă la faptul că „personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare, după caz, împotriva dronelor și a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil”. 

Legea nr. 461/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 257/2001 stipulează modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

Avioanele militare românești sau NATO pot distruge drona doar după parcurgerea unor etape, unele complet inutile, precum: stabilirea legăturii radio cu aeronava şi a identităţii acesteia și executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel