Ministrul Apărării s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Airbus şi Lockheed Martin: Am discutat despre importanţa acordată de România dezvoltării unor capabilităţi militare performante

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată în perioada 17-19 februarie, o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai industriei de apărare din Europa şi Statele Unite ale Americii, respectiv de la companiile Airbus şi Lockheed Martin, precizează MApN.

,,Am discutat cu reprezentanţii a două companii reprezentative din industria de apărare din America şi Europa despre importanţa acordată de România dezvoltării unor capabilităţi militare credibile, industria având un rol esenţial pentru livrarea şi mentenanţa ulterioară a unor echipamente militare performante care să răspundă cerinţelor programelor de înzestrare ale Armatei'', a declarat ministrul Tîlvăr în cadrul acestor întâlniri.

Potrivit MApN, reuniunile bilaterale cu conducerile companiilor Lockheed Martin şi Airbus au permis abordarea modalităţilor în care industria poate oferi un răspuns adecvat la cerinţele crescute de capabilităţi militare ale statelor aliate, inclusiv România, în contextul de securitate actual. Mai exact, este vorba despre 'identificarea soluţiilor concrete prin care aceste companii pot coopera cu industria de profil din ţara noastră', precizează ministerul. 

 

România extinde programul Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Producția transportoarelor se va face în România

 

Ministerul Apărării a suplimentat săptămâna trecută oficial programul Piranha 5 cu încă 150 de blindate, așa cum publicația noastră anunța încă de anul trecut.

Potrivit unei scrisori transmise de Ministerul Apărării către Parlament, e vorba de 150 de blindate Pirnaha 5 care vor fi achiziționate suplimentar pentru care se estimează un plafon financiar de 674 milioane de dolari.

Programul de înzestrare are în vedere suplimentarea numărului existent de transportoare pentru trupe, ca urmare a modificării cerinţelor operaţionale ale beneficiarului generate de apariţia începând cu anul 2020 a noului cod NATO de capabilităţi şi a noilor cerinţe minime de capabilităţi ale NATO, care stau la baza operaţionalizării ţintelor de capabilităţi asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, respectiv realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040. Etapa a II a a programului de înzestrare transportor blindat pentru trupe presupune achiziţia a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5 şi derivate pe şasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha 5 şi achiziţia suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament aferente, pentru completarea dotării structurilor din MApN", se precizează în documentul oficial.

 

Cele mai importante puncte bifate în 2022 în înzestrarea Armatei României

 

Programele majore de înzestrare și de asigurare cu stocuri au înregistrat progrese. Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă și s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.

E vorba astfel de cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care le-a contractat România pentru 388 de milioane de euro din Norvegia, continuarea programului HIMARS, extinderea programului de blindate Piranha 5, atribuirea contractelor pentru baterii de coastă americane Naval Strike Missile (NSM), dar și a acordului cadru pentru furnizarea de drone Wathkeeper X produse de Elbit.

Rămân multe minusuri, mai ales în ceea ce privește înzestrarea Forțelor Navale Române și situația contractului „Corveta Multifuncțională”, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand care așteaptă armament și sisteme modernizate de aproape două decenii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel