Publicitate
La mijlocul lui decembrie, ambasadorul Franței la Kiev declara publicației franceze Challenges că Franța și Italia vor da curs cererii Ucrainei de a livra sistemul de apărare antiaeriană MAMBA.
„Franța și Italia vor furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană pe care aceasta le solicită”, preciza ambasadorul Etienne de Poncins.
Totuși, cele două țări se găsesc în situația să amâne decizia de livrare a sistemelor SAMP/T (MAMBA).
S-ar părea că principala problemă care stă în calea predării SAMP/T către Ucraina o reprezintă numărul insuficient de sisteme de apărare, aflate în dotarea armatelor Italiei și Franței.
Astfel, potrivit publicației Opex360, Esercito Italiano are doar 5 astfel de sisteme, dar doar pe hârtie, în timp ce l’Armée de l’Air & de l’Espace a Franței dispune de doar 8 sisteme SAMP/T (MAMBA), dintre care unul a fost dislocat chiar în România, ca parte contribuției franceze la consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO.
Roma, prinsă între respectarea promisiunilor și presiunile pro-putiniștilor
Oficialii ucraineni se declară încrezători că vor primi până la urmă sisteme MAMBA, biroul Președintelui Ucrainei declarând că Kievul are „toate garanțiile” din Italia în ceea ce privește armele.
Însă autoritățile italiene nu vor lua o decizie privind noile livrări de ajutor militar Ucrainei mai devreme de sfârșitul lui ianuarie. Potrivit publicației La Repubblica, o decizie privind tipul echipamentelor militare ce vor fi trimise va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie.
Ar putea fi vorba despre posibila expediere a sistemelor de rachete antiaeriene SAMP-T (MAMBA) și a rachetelor ghidate Aspide.
Ulterior, într-o declarație făcută pe 10 ianuarie, ministrul de externe Antonio Tajani a declarat că Italia se va ține de cuvânt, dar trebuie să se ocupe de problemele tehnice înainte de a expedia sistemul MAMBA, arată Reuters.
Roma se află într-o poziție delicată, iar costurile, deși ridicate, par a fi ultima problemă a guvernului Meloni.
Un sistem MAMBA costă, potrivit publicației italiene, în jur de 750 de milioane de euro, iar componentele furnizate de Italia valorează circa 250 de mil. euro. Franța asigură restul echipamentelor, plus rachetele interceptoare.
Pe de-o parte guvernul Meloni s-a angajat atât față de SUA, cât și în discuțiile cu Zelenski, că Italia va susține în continuare militar Ucraina, iar premierul italian nu poate să meargă cu mâna goală pe 24 februarie, la Kiev. Pe de altă parte, Matteo Salvini și Berlusconi, susținătorii lui Putin, sunt sceptici cu privire la sprijinul militar pentru Kiev.
La această situație se adaugă și constrângerile operative ale Armatei Italiei. Italia dispune de 5 sisteme MAMBA operaționale și un sistem de antrenament.
Esercito Italiano are 5 astfel de sisteme doar pe hârtie. Practic sunt doar trei MAMBA: din cele 5 sisteme, unul este trimis în Kuweit, iar un alt sistem va fi desfășurat, probabil chiar în această lună, în Slovacia și va servi la înlocuirea unei baterii americane de Patriot, care la rândul său va fi trimisă în Ucraina.
SAMP/T (MAMBA) - ”patriotul” europenilor
SAMP/T numit și MAMBA este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și locurile tactice sensibile (cum ar fi aeroporturile și porturile maritime) împotriva tuturor amenințărilor aeriene, inclusiv rachete de croazieră, avioane cu și fără pilot și tactice, rachete balistice.
SAMP/T MAMBA este un complex complet digital care necesită doar 14 persoane pentru operarea de luptă a unui sistem de apărare aeriană cu patru puncte de tragere. De exemplu, pentru sistemele Patriot, personalul, conform informațiilor disponibile, este de 90 de persoane.
Cu alte cuvinte, adoptarea SAMP/T de către trupe este mai rapidă decât Patriot, iar digitalizarea și automatizarea sistemelor europene de apărare aeriană poate fi mult mai ușor de operat.
Chiar și un număr mic de SAMP/T Mamba poate întări calitativ apărarea antiaeriană a Ucrainei. Sistemul folosește rachete Aster 30 Block 1. Raza de interceptare a țintelor aerodinamice de către rachetele Aster 30 Block 1 este de aproximativ 120 km, dar trebuie spus că este vorba de o rază maximă de lovire a unei ținte, în condiții ideale. În cazul unei ținte la altitudine joasă, raza va fi mult mai scurtă.
Aster 30 Block 1 este capabil să intercepteze ținte balistice
Un alt avantaj al SAMP/T este că poate urmări până la 16 ținte simultan.
SAMP/T NG (New Generation) include:
O rachetă îmbunătățită pentru a extinde familia ASTER: ASTER Block 1 NT (nouă tehnologie) cu un nou sistem de căutare și un nou computer;
Un lansator îmbunătățit, cu echipamente electronice noi;
Un nou radar multifuncțional rotativ Active Electronically Scanned Array;
Un modul de comandă și control bazat pe arhitectura software de comandă și control deschisă îmbunătățită și conectivitate îmbunătățită.
Racheta modernizată are caracteristici îmbunătățite pentru funcționarea la viteze mari de zbor, sistemul de control utilizează o electronică computerizată mai avansată, au fost introduși algoritmi îmbunătățiți pentru căutarea țintei și alegerea timpului optim de detonare. De asemenea, focosul rachetei a fost îmbunătățit.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News