Președintele Republicii Moldova, a declarat cu prilejul unei conferințe video, la care a participat alături de diplomații moldoveni, că este necesară crearea unui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina, adăugând că primele reușite au fost contabilizate deja prin reluarea efectivă a colaborării cu România și Ucraina.
‘Mă bucur să anunț că am reușit în doar câteva săptămâni să deblocăm relațiile cu vecinii noștri și partenerii noștri strategici, România și Ucraina. După o perioadă în care relațiile la cel mai înalt nivel au fost înghețate, din cauza politicii ostile a guvernanților de la Chișinău atât față de România, cât și față de Ucraina, am reușit să relansăm procesul de dialog politic cu aceste două țări prietene.‘, a declarat președintele Sandu.
Rusia trebuie să respecte neutralitatea Moldovei
Maia Sandu a mai afirmat că relația cu Rusia este una foarte complexă, care trebuie să se bazeze pe respectul Rusiei față de neutralitatea Moldovei, materializat prin rezolvarea problemei transnistrene și retragerea trupelor rusești din Transnistria.
Relația cu Rusia este ‘O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și a celei legate de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre‘, a mai spus președintele Republicii Moldova.
Moldova, partener consecvent pentru UE
Totodată, Maia Sandu a declarat, că este nevoie de o resetarea relațiilor țării sale cu EU, declarând, într-o întrevedere cu Ambasadorul UE în Republica Moldova, că pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE - atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic. „Drept urmare, vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu.
Voronin: Maia Sandu este atentă în declarații. Acționează chibzuit
Într-un interviu pentru publicația Deschide.md, fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că apreciază ca pozitive primele mișcări pe plan extern ale Maiei Sandu, respectiv reangajarea discuțiilor cu România, Ucraina și UE, catalogând vizita la Chișinău a președintelui Iohannis ca protocolară, dar necesară.
‘Din punct de vedere al relațiilor noastre cu vecinii, apreciez ca normal vizita în Ucraina. Relațiile bilaterale cu vecinii s-au început cu vizita președintelui României, Klaus Iohannis, lucru, la fel, apreciat. Chiar dacă vizita lui Iohannis a fost mai mult de formă, una protocolară, ea a avut loc și este un lucru important. Referitor la deplasarea la Bruxelles care va avea loc, cred că, tot este necesar. Pe parcursul ultimului an Dodon se pregătea de al doilea mandat și a uitat de toate. Se observă că avem probleme mari în relațiile cu Uniunea Europeană și instituțiile europene pe dimensiunea realizării planului de acțiuni RM-UE‘.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News